Kvůli zatykači na aktivistu za práva otců čelí soudce žalobě

Brno – Předsedkyně Nejvyššího soudu (NS) Iva Brožová podala kárnou žalobu na soudce Obvodního soudu pro Prahu 10 Ondřeje Láznu. Rozhodla se tak kvůli Láznově kroku v kauze Jiřího Fialy ze sdružení K 213, který je znám jako dlouholetý kritik české justice v oblasti práv otců ve sporech o svěření dětí do péče.

„Po pečlivém prostudování spisu jsem dospěla k závěru, že Vámi namítaný postup JUDr. Ondřeje Lázny spočívající ve vydání příkazu k zatčení naplňuje skutkovou podstatu kárného provinění. Proto také jsem na JUDr. Ondřeje Láznu podala kárný návrh,“ napsala Brožová Fialovi v odpovědi.

Předsedkyně Nejvyššího soudu se ale zároveň odmítla zabývat výzvou Fialy, aby zhodnotila, zda na něj nedopadá prezidentská amnestie. Představitel hnutí K 213 v reakci Brožové poděkoval za její „sice logický, leč bohužel zatím ojedinělý postup“. Obratem navrhl, aby vedle Lázny byli postiženi také dva soudci z jeho senátu.

Soudce Lázna vydal v roce 2012 na Fialu zatykač a právě postup při jeho vydání zavdal Brožové bezprostřední příčinu pro podání kárné žaloby. Další podrobnosti ale šéfka NS nechce zatím zveřejnit.

Předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová na křtu knihy Jacquese Rupnika
Zdroj: ČT24/Marie Třešňáková

Fiala v minulosti čelil řadě trestních stíhání, opakovaně byl ve vazbě. V jeho prospěch už v minulosti zasáhl Nejvyšší soud, například když zrušil rozsudek za pohrdání soudem a útok na veřejného činitele a nařídil nové projednání kauzy.

Brožová svou pravomoc kárné žalobkyně využívá spíše výjimečně. Jejím podnětem se bude zabývat některý z pověřených senátů Nejvyššího správního soudu. Právě tam se řeší prohřešky všech soudců, státních zástupců i soudních exekutorů. Rozhodnutí lze s ohledem na obvyklou délku řízení očekávat v řádu měsíců.

Vydáno pod