Zeman: Senát reaguje hystericky, úsilí měl vložit do zrušení amnestie

Praha - Zvolený prezident Miloš Zeman má senátní schválení žaloby na Václava Klause za hysterickou reakci. Jako senátor by prý usiloval spíše o zrušení amnestie či alespoň hojně diskutovaného druhého článku. Premiér Petr Nečas označil dnešní rozhodnutí Senátu za výraz pomstychtivosti a osobní nesnášenlivostí. „Je to věc, která poškozuje pověst celé České republiky,“ řekl České televizi. Podle Ladislava Jakla, ředitele politického odboru prezidentovy kanceláře, „začala nová doba, kdy jiný politický postoj už nebude jen kritizovaný, ale soudně postihovaný“. Externí poradce prezidenta Jiří Payne si dokonce myslí, že senátoři porušili ústavu. Pokud soud konstatuje, že obvinili prezidenta neprávem, měli by se podle něj vzdát mandátu.

Zeman, který od počátku ostře kritizuje Klausovu novoroční amnestii, už dříve ocenil sociálnědemokratické senátory, kteří se k návrhu žaloby nepřipojili. „Velezrada je přesně definovaný pojem a amnestie se do něho prostě nevejde,“ uvedl Zeman. Na místě senátorů by usiloval spíše o zrušení celé amnestie nebo realisticky alespoň její nejkritizovanější části, která zastavuje trestní stíhání se sazbou do deseti let trvající déle než osm let.

„Kdyby šlo o útoky na prezidenta, ale je to útok na celou pověst naší země v zahraničí. Je motivován čistě osobní nesnášenlivostí… Vzhledem k číselným poměrům v Senátu jsem se toho obával. Bohužel mé obavy dostály naplnění,“ uvedl premiér Nečas.

Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky má ale žaloba na Klause vytvořit takovou situaci, „aby příště nemohl prezident nedodržovat své pravomoci či je překračovat“. Podání žaloby bylo podle něj poslední možností, jak na Klausovy problematické kroky upozornit. Místopředseda ČSSD a poslanec Lubomír Zaorálek dodal, že kdyby byl senátor, hlasoval by také pro žalobu.

Jiří Dolejš, místopředseda KSČM: „Právní stát je atribut našeho ústavního systému. Pokud vážným způsobem narušíte právo i právní vědomí občanů, když mají pocit, že se nedovolají práva, že zloději jsou šanováni a tuneláři se vyhýbají postihu, tak logicky se to dotýká samotných základů ústavnosti.“

Bohuslav Sobotka: „Vítám fakt, že Senát dnešním hlasováním reálně splnil roli ústavní pojistky,“

Lubomír Zaorálek: „Oceňuji to, co Senát udělal, protože tím dal najevo, že nikdo v demokratické společnosti není nepostižitelný a nekritizovatelný.“

Externí poradce prezidenta Jiří Payne se ale naopak domnívá, že senátoři odhlasováním žaloby sami porušili ústavu: „Ústava jasně říká, že prezident má právo vyhlásit abolici, není tam žádné omezení. Za to ho nelze žádným způsobem stíhat, to je naprostá absurdita senátorů a já si myslím, že porušili ústavu.“ Pokud soud konstatuje, že Senát obvinil prezidenta neprávem, měli by se podle Payneho senátoři, kteří hlasovali pro, vzdát mandátu.

Pospíšila rozhodnutí Senátu mrzí. „Bohužel zvítězil politický pohled nad odborným pohledem… Také nesouhlasím s amnestií, mám s ní velký problém, ale toto není podle mého názoru velezrada,“ řekl ve Studiu ČT24. Velezradu podle něj každý chápe jako zásadní a fatální pochybení hlavy státu: „Naši partneři v zahraničí to také budou tak vnímat, nebudou vnímat to, že se jedná více méně o politickou hru některých levicových senátorů.“ Pospíšil zopakoval, že ústava dává prezidentovi právo amnestii vyhlásit, a to bez jakýchkoli mantinelů: „Je zde jasná politická odpovědnost hlavy státu, nikoliv však ústavně-právní.“ 

Jiří Pospíšil: „Vymezovat mantinely velezrady tím, že si zkusím žalobu k Ústavnímu soudu a tím poškodím jméno České republiky v zahraničí, to mi připadá jako příliš silné kafe.“

Ladislav Jakl: „Odlišný politický postoj už se nebude jen kritizovat, bude se rovnou soudně postihovat, dokud nezbude ten jediný dovolený.“

Jiří Payne, poradce prezidenta: „Mně to připomíná situaci před několika desítkami let, když byl odvolán a zlikvidován ministr vnitra Rudolf Barák. Všichni se ho obávali, protože byl příliš silným politikem. Od té doby se u nás stále a stále bývalí politikové popravují.“

Klausovi končí funkčí období už 7. března. Ústavní soud tak podle Pospíšila do té doby nestihne rozhodnout: „Není v silách Ústavního soudu, aby nastudoval tak složitou materii a rozhodl do konce tohoto týdne.“ Hlavním trestem za velezradu je přitom to, že prezident ztrácí svůj úřad.  

Schwarzenberg: Amnestie mohla být nerozumná, ne ale velezrádná

S ústavní žalobou na Klause nesouhlasí ani ministr zahraničí a předseda TOP 09 Schwarzenberg. Klausova lednová amnestie mohla být podle ministra sice nerozumná, nepokládá ji ale za velezrádnou. Vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) označila výsledek dnešního jednání za přihlouplé gesto opozičního Senátu, které Českou republiku jen zesměšňuje.

Podle vicepremiérky Peake žaloba nic neřeší. „Amnestii jako takovou už toto rozhodnutí nezruší,“ připomněla. Jediným způsobem, jak do budoucna podobným krokům předejít, podle ní je navrhnout zrušení prezidentského práva amnestii vyhlásit. Sama prý s takovým návrhem hodlá přijít. „V právním státě nemá být uznávána ani kolektivní vina ani kolektivní nevina. Ponechala bych jen právo udělení adresné milosti,“ uvedla.

Jde vůbec o první žalobu na prezidenta v historii ČR. Důvodem byla kontroverzní novoroční amnestie a otálení s podpisem smluv a jmenováním soudců. Pro podání žaloby hlasovalo 38 senátorů, zbývajících 30 bylo proti.