Smrt Vietnamce musí Česko vyplatit milionem, rozhodl soud

Brno - Česká republika musí zaplatit milion korun odškodného za smrt vietnamského občana. Rozhodl brněnský městský soud. Muž zemřel v roce 2009 po brutálním policejním zákroku. Peníze dostane jeho syn, který původně požadoval padesátkrát tolik. Dalších 50 milionů korun chce ve druhém procesu manželka zemřelého, v tomto případě bude soud pokračovat v polovině dubna.

Osmnáctiletý syn usmrceného Vietnamce se proti verdiktu pravděpodobně odvolá. Soudce Jan Sedláček dnes podotknul, že český právní řád termín exemplární potrestání nezná. Právě o něj přitom v podstatě právní zástupce syna oběti usiloval, když po České republice požadoval 50 milionů korun. Soudce ale nemohl požadavku vyhovět a byl nucen odškodné podstatně snížit.

Při vyčíslování odškodnění soudu sloužila jako orientační částka 240 000 korun. Obvykle je vyplácena v ČR jako odškodné za způsobení něčího úmrtí. „Tuto částku jsem výrazně navýšil. Prvním důvodem bylo to, že cizinec zažil před smrtí zvláště mučivé útrapy. Druhým pak byla skutečnost, že chlapec přišel o otce v pouhých 14 letech,“ vysvětlil soudce.

Mladík se v uplynulých dnech zahájení procesu zúčastnil, při dnešním vyhlášení rozsudku ale chyběl; trvale žije v Německu. Jeho právní zástupce Marek Sedláček neodcházel ze soudní síně spokojený. Připustil, že žaloba byla výší odškodného pokusem o průlom v českém právním řádu. Nyní se o verdiktu poradí s klientem a pak asi podá odvolání ke Krajskému soudu Brno. Sedláček upozornil, že policie, ministerstvo ani stát se za pochybení policistů neomluvili. Žaloba ale omluvu nežádala.

Incident se stal 4. ledna 2009 v podvečerních hodinách v brněnské Körnerově ulici. Trojice policistů prověřovala oznámení, že Vietnamec v drogovém opojení demoluje zařízení bytu a napadá přítomné. Po příjezdu policie seděl Hoang Son Lam v křesle, zásah i přesto vyvrcholil bitím Vietnamce, do kterého se kromě policisty Josefa Srnského údajně z vlastní iniciativy zapojila i sousedka. Podle obžaloby se zeptala, zda si „může kopnout“. Vietnamec po policejním zákroku skončil v cele, stěžoval si na zdravotní potíže. O den později zemřel. Měl zlomená dvě žebra, protrženou slezinu a krvácel do dutiny břišní.

Srnský stráví za útok deset let za mřížemi. Vietnamcova sousedka Kateřina Slavíčková si odpykává osmileté vězení. Policisté Jarmil Šimoník a František Jaroš dostali po třech letech nepodmíněně. Policisté patřili do kontroverzního týmu Delta. Obvinění označili za vykonstruované, bití popřeli, stejně jako Slavíčková.

Smrt Vietnamce musí Česko odškodnit milionem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod