Miliony pocházející z lihových podvodů jsou pro stát nedobytné

Praha - Dosud úspěšné vyšetřování tzv. lihové mafie se nečekaně komplikuje. Může za to překvapivé rozhodnutí zlínského soudu, které vrátilo zajištěné majetky jednomu z obviněných. Z tohoto majetku mohl stát uhradit alespoň část ze stamilionových škod, které mu měli pachatelé způsobit. Většinu podezřelého majetku obviněných ostatně úřady dosud nedokázaly zabavit. Metanolová aféra vypukla loni v září, kvůli otrávenému alkoholu bylo ke konci loňského roku potvrzeno 39 úmrtí. Poškozených, tedy lidí, kteří požili otrávený alkohol, je celkem 124. Na nejnovější vývoj v kauze se zaměřili Reportéři ČT.

Po lihové aféře, která Českem hýbala na podzim minulého roku, nezůstaly pouze desítky mrtvých a jinak postižených, ale také finanční škody, jež státu vznikly na nezaplacených daních. Když policisté v rámci celostátní akce zajistili zhruba 2 miliony litrů nezdaněného lihu, útvar odhalování korupce a finanční kriminality v souvislosti s tím obvinil čtyři podezřelé z krácení spotřební daně ve výši zhruba půl miliardy korun.

Pokud k tomu ale ještě přičteme úniky na DPH, jehož placení se obvinění také vyhýbali, vyšplhá se celková škoda až do výše 700 milionů korun. „Mám za to, že se jedná vůbec o největší záchyt nelegálního lihu v Čechách,“ komentoval rekordní množství zjištěného lihu dozorující státní zástupce Michal Galát.

Radek Březina: hlava lihové chobotnice

Do takzvané lihové mafie mimo jiné patří Radek Březina spolu s bratrem Tomášem. Jejich alkohol sice nezabíjel, avšak daňovými úniky stát připravili o astronomické částky. Radek Březina je považovaný za bosse celé skupiny. Právě on je podle kriminalistů reálným majitelem tajných skladů v Olomouci, Valašském Meziříčí a Stojčíně na Pelhřimovsku, v nichž detektivové vloni na podzim objevili rekordní množství nezdaněného lihu.

Do stíhané čtveřice ještě patří výhradní distributor likérky Drak Robert Sedlařík, kterému patřil sklad plný jedovatého alkoholu uprostřed Zlína, a Tomáš Pantlík, který zřejmě spolupracoval s bratry Březinovými. Posledně jmenovaného propustil soud z vazby na začátku února a nyní ho stíhá na svobodě.

Přestože měl sám Radek Březina na nelegálních obchodech s lihem vydělat minimálně stovky milionů, kriminalisté mu s výjimkou jednoho luxusního vozidla doposud nezajistili prakticky žádný majetek. Nemají co - podnikatel totiž oficiálně téměř nic nevlastní. Policii tak nezbylo nic jiného než otočit svou pozornost na Březinova mladšího bratra Tomáše, na jehož jméno je vedena část majetku, který lihová mafie podle všeho získala právě z peněz pocházejících z rozsáhlých lihových podvodů.

Vrácený majetek obviněnému v lihové aféře (zdroj: ČT24)

Ve skladu ve Valašském Meziříčí kriminalisté při razii objevili 570 tisíc litrů nezdaněného lihu. Sklad je napsán právě na Tomáše Březinu. Přestože vlastnictví lihu sám popírá a při výsleších tvrdí, že je pouze „fiktivním majitelem“ (veškeré majetky jsou prý ve skutečnosti jeho bratra Radka), je Březina mladší podezřelý z podílu na více než 150milionovém daňovém úniku.

Detektivové využili speciální ustanovení trestního řádu a obstavili Březinův majetek jako „náhradní hodnotu za výnos z trestné činnosti“. „Je to z důvodu, aby se škoda, která byla v tomto případě způsobená státu, vrátila zpět vlastníkovi, což je Česká republika,“ vysvětlil mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej s tím, že tento institut je nejpoužívanější při zabavování majetku podezřelým.

Nic dalšího nezabavovat. Už máte dost

Tomáš Březina se ovšem proti tomuto postupu bránil u zlínského okresního soudu. A ten dal k překvapení kriminalistů obviněnému za pravdu. Policie tedy musela zabavený majetek vrátit zpět Březinovi. Soudce Pavel Houdek svůj rozsudek odůvodnil tím, že není třeba usilovat o žádný další majetek, policie prý už má k dispozici zabavený líh. Tržní cena za statisíce litrů zadrženého lihu přitom ani zdaleka nedosahuje ztrát státu na daních, podle odhadů je maximálně desetinová.

Absurdní. Chyba nebo záměr?

Ředitel David Ondráčka Transparency International považuje takové soudní rozhodnutí za absurdní. „Policie a státní zastupitelství se zde snaží zajistit výnosy z trestné činnosti - to je to při boji proti finanční kriminalitě a korupci opravdu zásadní - a tady to evidentně soudce hatí,“ zdůraznil Ondráčka. „Je to naprosto neuvěřitelné a je skoro otázkou, jestli to pan soudce udělal jako z hlouposti nebo byl naveden,“ naznačil šéf neziskové organizace bojující s korupcí v Česku

Proti takovému rozhodnutí, jakkoliv spornému, v českém právním řádu neexistuje možnost odvolání. Státní zástupce proto musel najít kličku v zákoně a majetek Tomáše Březiny zajistit znovu. Nový způsob, který má podle právníků sloužit spíš jako majetková sankce než jako náhrada škody, má ale svá rizika. Státu hrozí, že i když soud vinu Březiny uzná, majetek mu propadnout nemusí. „Pokud soud k takovému rozhodnutí nepřistoupí, usnesení zajišťující majetek zaniká a odsouzená osoba může se svým majetkem svobodně nakládat,“ předestírá možnou variantu nezávislý advokát Michal Zahnáš.

Většina pochybného majetku je nedobytná

Navzdory všem soudním tahanicím zůstává to největší bohatství Březinových prozatím netknuté. Členové rodiny Radka Březiny a na ně navázané firmy totiž za poslední léta nakoupili zhruba 50 lukrativních areálů a budov, jejichž hodnota je odhadována na více než miliardu korun. Většina z nemovitostí je napsána na dalšího Březinu – tentokrát otce obviněných bratrů.

Alkohol
Zdroj: ČT24

I jeho případná role v lihové kauze vyvolává řadu otazníků. Není totiž bez zajímavosti, že ve čtyřech nemovitostech vlastněných Březinou seniorem se také našlo velké množství nezdaněného lihu. Trestnímu stíhání se však doposud úspěšně vyhýbá a lukrativní nemovitosti nakoupené z neznámých zdrojů tak i nadále zůstávají mimo dosah policie.