Vláda podle Klause nevyužila své síly

Praha – Prezident Václav Klaus vyjádřil zklamání nad koaličním kabinetem Petra Nečase, který podle něj dostatečně nevyužil sílu, jíž ve sněmovně po volbách disponoval. Klaus to uvedl při své rozlučkové návštěvě Strakovy akademie s tím, že právě do této vlády vkládal za celou dobu svého prezidentství největší naděje. Nečase vyzval k tomu, aby spolu s ministry nastartoval českou ekonomiku a pokusil se zahladit vnitřní rozpory, jež podle Klause ve společnosti panují.

„Věřil jsem, že se této vládě i díky parlamentní síle podaří něco rezolutního udělat, a proto jsem na ni měl největší nároky a požadavky, spojoval jsem s ní největší očekávání a musím říct, díky tomu jsem zklamán, protože šance byla a nebyla úplně využita,“ prohlásil Klaus po setkání s ministry. „Přál bych vládě, aby zbytek svého funkčního období dožila a aby nový prezident nebyl vtlačen do vytváření další vlády v rámci tohoto volebního období.“

Nečasova vláda v počátcích svého mandátu v roce 2010 disponovala v Poslanecké sněmovně pohodlnou většinou 118 hlasů. S rozpadem Věcí veřejných se propadla až na hranu prosté většiny 101 hlasů a premiér Nečas i ministr financí Miroslav Kalousek již opakovaně připustili, že je kabinet ve stávající podobě (ODS, TOP 09, LIDEM) vlastně menšinový.

Co řekli o Václavu Klausovi bývalí premiéři?

  • Jan Fischer: „Václav Klaus dovede být velmi tvrdý, nesmlouvavý a někdy špatně uchopitelný politik, dovede se ale projevit i člověčím způsobem.“
  • Jiří Paroubek: „Věděl jsem, že pokud se Václav Klaus prosadí, tak to republiku poškodí, prostě přijdeme o peníze, a to jsem nechtěl dopustit.“
  • Stanislav Gross: „Myslím si, že byl veden dobrými úmysly, i když člověk mohl mít na řadu věcí jiný názor.“
  • Vladimír Špidla: „Spolupráce s ním byla oficiální a korektní.“

Premiér Nečas oslabenou pozici své vlády odůvodnil rozpadem Věcí veřejných. „To, že je počet poslanců nakonec nižší, souvisí s problémem konkrétní koaliční strany, která se ve dvou vlnách štěpila. Skutečností ale také je, že vláda i při nižším počtu poslanců prosadila všechno, co chtěla,“ řekl na Klausova slova předseda vlády. Ministr financí Miroslav Kalousek potom reagoval ještě lakoničtěji: „To se tak stává, že si někdy navzájem nenaplníme svá očekávání.“

Opozice nevyužití všech možností naopak vítá. „Možná je dobře, že (vláda) ten mandát zcela nenaplnila tak, jak by si třeba představoval prezident Klaus, nebo Petr Nečas Miroslav Kalousek,“ podotknul předseda opoziční ČSSD Sobotka. Podle něho se tak možná podařilo zabránit dalším škodám, které by vláda mohla způsobit.

Vztahy s vládou? Solidní

Klaus okomentoval i vztahy Pražského hradu a vlády - spolupráci označil za „poměrně slušnou“, Nečas hovořil o „standardní a dobré komunikaci“. Skutečnost, že příliš často nevyužíval svého práva a jednání kabinetu nenavštěvoval, nepovažuje Klaus za chybu. „Úkolem prezidenta není chodit na vládu a plést se vládě do řemesla,“ konstatoval s tím, že dělbu moci jasně definuje ústava.

Nastupující prezident Miloš Zeman přitom již avizoval, že na jednání vlády bude častým hostem. „Jsme parlamentní republika a jsou tu ústavní zvyklosti. Předpokládám, že všichni aktéři se jich v budoucnosti budou velmi silně držet,“ podotkl v této souvislosti Nečas.

Klausovy úkoly pro vládu: Nastartovat ekonomiku, zklidnit společnost

Prezident Klaus také při své poslední návštěvě Strakovy akademie dal Nečasově vládě dvojí doporučení. Kabinet by se podle něj v čase, který mu do parlamentních voleb v příštím roce zbývá, měl pokusit o „rozběhnutí české ekonomiky, která už dlouho přešlapuje na místě“. Zároveň navrhl k úvaze posílení prezidentského veta. „Díky slabé pozici je spíše symbolikou než reálnou možností zasáhnout do chodu a vývoje této země,“ uvedl. Pro jeho přehlasování dnes stačí prostá většina.

Zasadit by se vláda také měla o nárůst „elementárního porozumění uvnitř naší země, aby nedocházelo k takovým extrémům, k jakému došlo právě v pondělí tohoto týdne,“ zdůraznil Klaus s odkazem na ústavní žalobu za velezradu, kterou proti němu včera u Ústavního soudu podal Senát.

Senátoři prezidenta žalují mj. za novoroční amnestii, na včerejším představení knihy Rok desátý ale Klaus krok zákonodárců označil za politicky motivovaný. A obdobně se dnes vyjádřil i předseda vlády Nečas. Podle něj rozhodovala „osobně motivovaná zášť“, žaloba poškodí obraz Česka v zahraničí.

Politicky aktivní zůstanu, oznámil Klaus

Klausův prezidentský mandát vyprší zítra o půlnoci. O den později se novou hlavou státu stane jeho dlouholetý politický oponent Miloš Zeman, kterého však Klaus v závěru předvolební kampaně podpořil. Ještě dnes také odcházející prezident převezme z rukou svého slovenského protějšku Ivana Gašparoviče nejvyšší slovenské státní vyznamenání.

Potvrdil, že politicky aktivní zůstane i po odchodu z nejvyšší ústavní funkce. „Institut typu prezidentské knihovny nebo think-tanku, což je podstata Institutu Václava Klause, je o veřejné politice a o problémech země,“ uvedl odcházející prezident. „Kdyby to tento institut nedělal, neměl by sebemenší oprávnění a důvod pro svou existenci.“

Vydáno pod