Policie stíhá 9 lidí kvůli daňovým únikům, může jít o desítky milionů

Praha - Policie obvinila devět lidí z trestného činu krácení daně. Kriminalisté odhadují škodu na desítky milionů korun. Osm lidí policie zadržela, zatím zůstávají v policejní cele. Policisté zasahovali od úterního rána po celé republice, jeden ze zásahů proběhl například v Ústí nad Labem. Detektivům se podařilo zajistit i 45 milionů korun v hotovosti, přibližně 100 tisíc eur, několik pozemků a jeden byt v hodnotě kolem 18 až 20 milionů korun.

Podle mluvčího protikorupční policie Jaroslava Ibeheje mělo docházet ke krácení daně z přidané hodnoty a daně z příjmů právnických osob na základě vystavování fiktivních faktur za služby, například reklamu či poradenství, které ale ve skutečnosti nebyly provedeny. „Vystavování fiktivních faktur mezi dodavateli a odběrateli mělo být předem dohodnuto,“ dodal mluvčí.

Kriminalisté z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality zasahovali od úterního ránana celém území České republiky. Provedli na 30 domovních prohlídek. Většina ze zadržených absolvovala výslech v Ústí nad Labem. Na zadržení se podílely i zásahové jednotky z Prahy, Středočeského a Královéhradeckého kraje.

Policisté zatýkali po celé ČR kvůli daňovým únikům (zdroj: ČT24)