Průměrná česká domácnost má už jen dva členy

Praha – České domácnosti se postupně zmenšují. Ještě v roce 1961 měly v průměru tři členy, dnes už mají pouze dva. Podle statistiků se navíc jejich velikost může ještě snižovat. Třetinu všech domácností v Česku totiž tvoří pouze jednotlivci, jejichž počet roste nejrychleji. Od roku 1961 se ztrojnásobil. Singles ale nejsou jen mladí lidé. Čtvrtinu z nich představují vdovy. Necelá polovina jsou pak domácnosti důchodců. Ubývá i počet úplných rodin. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Neúplných rodin je v Česku skoro 571 000. V čele čtyř pětin z nich je žena. Jen s jedním rodičem vyrůstá 400 000 dětí a mladých lidí. Je jich tak víc než pětina. Podle statistiků neúplnou rodinu nejčastěji tvoří rozvedená žena bez závislých dětí či s jedním dítětem. „Většinou jde o rozvedené ženy ve věku od 35 do 45 let,“ doplnil ředitel odboru statistiky a obyvatelstva Českého statistického úřadu Josef Škrabal.

Stále ale převládají rodiny úplné, kterých je asi 2,1 milionu a žije v nich 78 procent dětí. Téměř dvě třetiny úplných rodin tvoří domácnosti bez dětí - nejčastěji jde o partnery ve věku nad 55 let. Jejich děti už jsou ekonomicky aktivní nebo už s nimi nežijí.

Předloni bylo nejméně sňatků od roku 1918

V České republice je nyní o 1,3 milionu víc domácností než před 50 lety, celkem skoro 4,38 milionu. Mezi nimi výrazně přibývá lidí, kteří žijí sami – jedná se o 1,4 milionu osob. „Ne ve všech případech se dá hovořit o tom, že jde o jejich svobodné rozhodnutí,“ zdůrazňuje Škrabal. „Zatímco u žen je většina těchto domácností ve věkové skupině nad 60 let, jsou to ovdovělé nebo rozvedené ženy, u mužů je to jiné a největší podíl mužů, kteří žijí samostatně, se pohybuje v rozmezí 25 až 39 let,“ dodal s tím, že nárůst svobodných mužů, kteří žijí sami, je zřejmý.

V Česku také stále roste počet lidí, kteří spolu žijí bez svatby a mají přitom i rodinu. Za poslední půlstoletí se počet „manželství bez sňatku“ zvedl pětkrát. Nyní je jich už přes 238 000. Takzvaná faktická manželství tvoří podle statistiků devět procent českých rodin. Žijí v nich nejčastěji lidé od 25 do 39 let. Víc než polovina partnerů je svobodných, třetina pak rozvedených. Dalších osm procent párů tvoří vdané ženy nebo ženatí muži, kteří ale žijí s někým jiným. Více než polovina těchto soužití je bez dětí.

Rozhovor se statistikem Josefem Škrabalem (zdroj: ČT24)