Černý prodej tabáku – škoda přes 30 milionů, pachatelé ve vazbě

Brno – Brněnští kriminalisté odhalili skupinu mužů, která při nelegálních obchodech s cigaretami, tabákem a dobíjecími kupony do mobilních telefonů neodváděla daň z přidané hodnoty (DPH). Státu tak způsobili škodu ve výši 30 až 40 milionů korun. Skupinu řídili tři muži, jimž nyní hrozí až deset let vězení. Policie je stíhá ve vazbě.

Zátah na prodejce se uskutečnil zhruba před dvěma týdny. Zapojila se do něj stovka policistů, která udělala tři domovní prohlídky, dvě prohlídky nebytových prostor a zkontrolovala šest aut. Při akci policisté našli 3,5 milionu korun na hotovosti, několik vozidel k přepravě zboží, doklady, faktury a razítka. Zajistili také 900 000 kusů cigaret, 50 balíčků tabáku a 70 dobíjecích karet.

Jak pachatelé postupovali: V Maďarsku si založili firmu a tvrdili, že do země budou vyvážet zboží a za něj zde odvedou i DPH. Skutečnost byla ale jiná. Zboží prodávali v síti trafik, kterou vlastní jeden z mužů v Brně, a dále vietnamským prodejcům do pražské tržnice SAPA. Za pět měsíců své existence měla firma obrat zhruba půl miliardy korun. Zboží nakupovala ve velkém od distribuční firmy ve Svitavách. S trojicí hlavních pachatelů spolupracovalo asi sedm lidí. O nelegálních obchodech přitom někteří nevěděli.

Zátah na strůjce daňových úniků pokračuje (zdroj: ČT24)