Zemanův projev? Opozice se těší na spolupráci, koalice je rozpačitá

Praha – Česká politická scéna reaguje na inaugurační projev nového prezidenta Miloše Zemana rozdílně, podle osy opozice vs. koalice. Zatímco ČSSD, KSČM a VV projev vítají a v Zemanových tezích nacházejí společná témata, představitelé stran Nečasova kabinetu se k prezidentskému projevu staví rozpačitěji. Zemanův protikandidát z druhého kola přímé volby a vicepremiér Karel Schwarzenberg (TOP 09) se potom pozastavil nad tím, že až na pár výjimek Zeman prakticky nenastínil žádnou představu o své politice.

Miloš Zeman ve svém inauguračním projevu, který ve Vladislavském sále pronášel spatra, zdůraznil, že chce být prezidentem, který spojuje. Hodlá podporovat tzv. ostrovy pozitivní deviace - podnikatele baťovského typu či angažované starosty, kterým chce udělovat i nový druh vyznamenání. Zároveň představil tři „ostrovy negativní deviace“, proti kterým je potřeba bojovat:

  • kmotrovské struktury
  • neonacistické bojůvky
  • většina českých médií

Podrobnosti k Zemanovu inauguračnímu projevu a slavnostnímu uvedení do úřadu čtěte zde.

ČELNÍ ÚSTAVNÍ ČINITELÉ:

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová a předseda vlády Petr Nečas ocenili zejména Zemanovu avizovanou snahu uklidnit společnost, po vyhrocené předvolební kampani to podle premiéra bude potřeba. Nečas zároveň znovu odmítl myšlenku, že by se Zeman coby hlava státu často účastnil jednání kabinetu; sám prezident to avizoval ještě v předvolební kampani.

  • Petr Nečas: Za přínosné považuji také to, že v případě politických konfliktů chce vystupovat v roli moderátora, a ne soudce a věřím, že nastane standardní spolupráce. Jsem přesvědčen, že se budeme držet dosavadních ústavních zvyklostí.
  • Miroslava Němcová: Rozpolcenost v České republice existuje. Každý z nás má úkol přispět k tomu, aby se situace zlepšila. Jestli se to povede nastoupivšímu prezidentu republiky, bych si přála, nikdo rozumný si nemůže přát, aby byla republika permanentně ve varu.
  • Milan Štěch: Projev musí být zaměřen na priority a nemůže být obsáhlý. Mně se líbil, podstatné věci zazněly, šlo o jasné vymezení se proti nejvážnějším problémům, což je korupce, a orientace byla naznačena. Možná že část, která se týká novinářů, mohla být užší.

HLAS KOALICE:

Představitelé koaličních stran Zemana coby nového nájemníka Pražského hradu zdvořile vítají, vicepremiérka Karolína Peake ocenila, že mluvil zpaměti. Zároveň ale kabinetní činitelé upozorňují na to, že si podle jejich slov ve svém prvním projevu protiřečil. Někteří se pozastavují i nad osočením médií, které přitom jako jediné vzbudilo ve Vladislavském sále potlesk. TOP 09 potom Zemanovi vytkla, že v jeho projevu chyběla slova o jeho budoucí politice, představě dalšího směřování Česka i zahraničněpolitické orientace. Předseda TOP 09 a šéf tuzemské diplomacie Schwarzenberg chce se Zemanem jeho nadcházející prezidentské výjezdy do zahraničí konzultovat.

  • Karel Schwarzenberg (TOP 09): Projev neříkal nic o budoucí politice Miloše Zemana. V jedné krátké větě zmínil, že se o politických otázkách chce bavit s vládou, a zajímavé bylo, že vůbec nenaznačil, jakým směrem se bude jeho politika ubírat.
  • Miroslav Kalousek (TOP 09): Zarazilo mě, že Miloš Zeman ve svém projevu na jednu stranu adoroval opoziční smlouvu, na druhou ale vyhlašoval boj kmotrovským strukturám.
  • Leoš Heger (TOP 09): Líbilo se mi to, že zdůraznil potřebu ocenit lidi, kteří tvoří, tak jak on říká, ostrůvky pozitivní deviace.
  • Evžen Tošenovský (ODS): Zmínka o novinářích asi všechny překvapila, byla nezvyklá na prezidentský projev. Jinak to byl klasický Miloš Zeman tak, jak ho známe.
  • Karolína Peake (LIDEM): Mluvil o tom, že chce být neutrálním bodem, který spojuje, a zároveň trochu rozděloval. Na jednu stranu jsou slova, na druhou stranu si musíme počkat na činy. Doufám, že to bude prezident více moudrý a méně chytrý. Zatím mám pocit, že je to hlavně prezident chytrý a moudrost tam někdy hledám.

HLAS OPOZICE:

Opoziční strany Zemanův projev vítají a v jeho cílech ve funkci spatřují styčné body. Zatímco komunisté ocenili prezidentův odsudek kmotrovských struktur, Věci veřejné a sociální demokracie podpořily Zemanův záměr prosadit majetková daňová přiznání. Podle něj by lidé s ročním příjmem přesahující deset milionů museli prokazovat původ svého majetku, pokud by se jim to nepovedlo, následovaly by sankce.

Předseda Věcí veřejných Vít Bárta deklaroval, že VV budou Zemanovým snahám nápomocny, a nepřímo naznačil ochotu posloužit prezidentovi jako platforma, jejímž prostřednictvím je možné zákon předložit. Hlava státu totiž z ústavy nemá zákonodárnou iniciativu. Zákon o majetkovém přiznání zmiňuje i sociální demokracie, a i ona se podle slov šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky pokusí o jeho prosazení. Sněmovně je chce předložit v horizontu několika týdnů a věří, že se Zeman zasadí o jeho prosazení.

  • Bohuslav Sobotka (ČSSD): Uvítal jsem část projevu, která se týkala majetkových přiznání, je to dlouhodobý programový cíl sociální demokracie. Prezident republiky prohlásil, že se bude snažit přesvědčovat poslance a senátory, aby tento cíl podpořili, a já si myslím, že to vychází vstříc naší iniciativě.
  • Vít Bárta (VV): Silný mandát přímo zvoleného prezidenta je nesmírně silný nástroj, který ve společnosti bude dál nutit politiky k tomu, aby respektovali, co prezident říká, a VV mu budou v tomto směru velmi rády nápomocny i z toho formálního hlediska s naší legislativní kompetencí, kterou ve sněmovně máme.
  • Vojtěch Filip (KSČM): Ocenil jsem, že chce bojovat zejména proti kmotrovským mafiím, to považuji za velmi důležité. (…) Jistě bude snazší komunikace s Milošem Zemanem, než byla s Václavem Havlem nebo Václavem Klausem.
  • Milan Urban (ČSSD): Já si myslím, že to bylo velmi pozitivní vystoupení, takové nakročení k pozitivní náladě v české společnosti, snaha o zklidnění a lepší náladu v české zemi. Záleží na reakci předsedů politických stran, zda nabídku podané ruky přijmou.

Majetková přiznání? Vláda nesouhlasně vrtí hlavou

Premiér Nečas plán opozice a prezidenta na daňová majetková přiznání podle vlastních slov nesdílí. „Majetková přiznání u politiků a veřejných činitelů jsou standardní součástí našeho zákonného rámce. Zavádět pro všechny občany majetková přiznání znamená, že z nich děláme sprosté podezřelé,“ konstatoval.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek připustil, že se v hovorech s prezidentem tématu majetkových přiznání zřejmě nevyhnou. „K debatě to je, ale musí se to strašně domýšlet,“ uvedl s tím, že sám prezidentův požadavek spíše nesdílí, protože „doba se posunula a pan Miloš Zeman má toto téma z 90. let“. Zveřejňování majetku by podle Blažka naopak mohlo vést k rozrůstání mafiánských praktik, kdy by na základě zveřejněných majetků docházelo k častějším únosům dětí nebo případům vydírání.