Výměna obrazů: Zeman na zeď, s Klausem do skladu

Praha – Zatímco Česko sledovalo vstup nové hlavy státu do funkce, ve školách a na úřadech po celé zemi měli napilno. Na zdích se vyměňovaly prezidentské portréty. Na mnoha místech už byli na odchod Václava Klause připraveni, na protest proti lednové amnestii sundali jeho obrazy v předstihu.

Po desáté hodině odpoledne bylo na mnoha školách a úřadech rušno. Portréty nového prezidenta na zdech nahrazovaly Václava Klause. „Miloš Zeman je náš nový prezident, máme tak teď plný sklad Klausů,“ poznamenal k tomu školník ústecké základky Jiří Urbančík.

Ovšem kupříkladu na základní škole v Orlové se musí bez tradičního prezidentského portrétu obejít. Pro školu o padesáti třídách byla výměna příliš drahá, Klause nad katedrou musel nahradit státní znak. „Výměna by nás přišla na zhruba 25 tisíc korun. Tak se domnívám, že pan prezident bude viset jedině u mě v ředitelně,“ konstatoval ředitel Milan Fus.

Školy věší portréty prezidenta Zemana
Zdroj: ČT24

„Naše žáky stejně nejvíc zajímá, za jak dlouho začne přestávka, proto tam máme hodiny místo obrazu,“ doplnil ho s úsměvem učitel Roman Krpec. Obrazy bývalé hlavy státu se neničí, z Václava Klause se nyní stává učební pomůcka. Děti ho znovu uvidí, až se budou učit o bývalých prezidentech.

Už od začátku ledna jsou některé radnice a školy bez oficiálního portrétu hlavy státu. Obrazy Václava Klause starostové a ředitelé ze zdí demonstrativně odstranili poté, co prezident při novoročním projevu vyhlásil amnestii, jejíž část mimo jiné zastavovala stíhání některých korupčních afér. Hrad to označil za projevy pokleslého politického boje. Žádný zákon povinnost mít pověšený portrét prezidenta na obecním úřadě či ve škole neukládá.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)
Vydáno pod