Rozlučme se s jarním vánkem, čeká nás náledí, mráz i sníh

Praha - Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal výstrahu před náledím, které se zřejmě začne tvořit v noci na pondělí v některých českých krajích. Výstraha se týká Libereckého, Ústeckého a Královéhradeckého kraje a platí do úterý do 08:00. Příští týden bude podle meteorologů na polovinu března dost studený. Teploty by mohly v noci klesnout i na minus deset stupňů Celsia, při vyjasnění dokonce až na minus patnáct.

V noci na pondělí a v noci na úterý se bude při poklesu teplot pod bod mrazu tvořit náledí například na Děčínsku, Mostecku, Teplicku, Chomutovsku či v okrese Ústí nad Labem. Meteorologové upozorňují, že se kromě náledí budou na silnicích tvořit zmrazky. Proto doporučují řidičům, aby věnovali řízení zvýšenou pozornost.

Příští týden ve znamení mrazu i nového sněhu

Od poloviny týdne můžou i maximální teploty zůstávat těsně pod bodem mrazu. Ve většině nadmořských výšek by tak mohlo sněžit. Až v druhé polovině března by počasí mohlo připomínat trochu více jaro. Do Velikonoc se ale stihne ještě jednou ochladit, než se začne na začátku dubna znovu oteplovat.

„Druhou dekádu března očekáváme teplotně výrazně podprůměrnou,“ sdělili meteorologové. Příští týden se ale teploty mohou propadnout až na minus 13 stupňů. Dlouhodobý teplotní průměr pro období od 11. března do 7. dubna je přitom 5,1 stupně Celsia. 

Opravdového jara se tak nejspíš dočkáme až po Velikonocích. „Na začátku dubna by se mělo postupně dál oteplovat a teploty budou dosahovat většinou průměrných hodnot,“ doplnili pracovníci hydrometeorologického ústavu.

Předpověď na příští týden (zdroj: ČT24)