Zemanův diplomatický start – podpora obchodu a boj s terorismem

Praha – Miloš Zeman zahájil své působení na Hradě setkáním s diplomaty, do sídla české hlavy státu jich přijelo 146. Novopečený prezident diplomatům řekl, že hodlá podporovat obchod a do zahraničí přiveze úspěšné zástupce českého průmyslu. Zdůraznil také společný boj proti terorismu.

Zeman na setkání s diplomaty dorazil zhruba 15 minut po ohlášeném začátku. Svůj projev přednesl v angličtině. V jeho závěru uvedl, že během svých zahraničních cest přiveze do navštívených zemí poměrně velké výpravy českých podnikatelů. „Mohu vás ujistit, že to budou jen podnikatelé úspěšní, nikoli podnikatelé blízko bankrotu,“ ohlásil.

Zeman také řekl, že se pokusí nalákat zahraniční investory do ČR. „Protože, jak víte, Česká republika disponuje vysoce kvalifikovanou, ale bohužel levnou pracovní silou,“ uvedl. S představiteli diplomatických kruhů se rozloučil slovy: „Vítejte v Praze, jak víte, nejkrásnějším městě na světě.“

Vatikánský velvyslanec Giuseppe Leanza čte za diplomaty zdravici novému českému prezidentovi Miloši Zemanovi
Zdroj: ČT24

V úvodu projevu hlava státu poděkovala velvyslancům za jejich dosavadní práci. Připomněl, že s některými neformálně jednal již před svým zvolením, případně před slavnostním uvedením do úřadu. Za zahraniční diplomaty zdravici přečetl vatikánský velvyslanec v Praze Giuseppe Leanza. „Bůh žehnej vám, Bůh žehnej České republice,“ zakončil svůj projev Leanza.

Miloš Zeman chce nejprve zavítat na Slovensko 

Setkání s diplomaty je první z celé série schůzek. Následovat bude jednání s hejtmany, se kterými bude Miloš Zeman mluvit ve středu. Nezúčastní se tak pravidelného zasedání vlády. Podle předsedy Asociace krajů ČR Michala Haška chtějí hejtmani představit prezidentovi především problémy ve vztahu k Nečasovu kabinetu. „Budeme panu prezidentovi popisovat aktuální problémy v komunikaci s vládou, aktuální problémy v jednotlivých resortech, které se týkají krajů, a začneme tím největším a to je čerpání evropských fondů,“ informoval Hašek.

Vedle schůzek Zemana v nejbližší době čekají zásadní rozhodnutí, v první řadě pak o nových ústavních soudcích a také tradiční zahraniční cesty. Nejdříve zavítá na Slovensko a potom do Rakouska. 

Zeman navíc do nového týdne vstupuje s novým týmem. Konkrétně zahraniční agendu v něm bude mít na starosti Hynek Kmoníček, dosavadní velvyslanec v Austrálii. Post kancléře připadne Vratislavu Mynářovi a spojkou mezi prezidentem a médii zůstane Hana Burianová.