Nový registr řidičů se odkládá. Je příliš pomalý

Praha - Spuštění nové verze registru řidičů se odkládá. Ode dneška se tedy namísto nového systému opět spouští ten starý. Testy zapojení registru řidičů na základní registry nedopadly tak, jak si ministerstvo dopravy představovalo. Pokud se podaří nedostatky odstranit, mohl by se nový systém rozjet na konci příštího týdne.

Ministerstvo dopravy původně počítalo s tím, že úřednicí budou od dnešního rána používat nový systém, který je propojen se základními registry obyvatel. Úřady by tak mohly snadněji využívat údaje z databáze osob a adres při zapisování dat o držitelích řidičských průkazů. V pátek proto úředníci původní systém vypnuli a o víkendu funkčnost testovali.

Sobotní zátěžový systém ovšem odhalil chyby. Ty souvisí s délkou odezvy, která vzniká po zadání dotazu do centrálních registrů. Ráno při běžném provozu byly tyto odezvy normální. Potíže nastaly až při zátěžových testech, kdy se délka odezvy v některých případech prodloužila na 50 vteřin, uvedl Vladimír Šindýlek, který za provoz registru řidičů na ministerstvu odpovídá. „Test ukázal, že samotná aplikace pracuje bez problému, výměna dat je tedy správná. Technicky je problém v délce odezvy obou systémů,“ upřesnil mluvčí ministerstva Tomáš Neřold.

Současnými zátěžovými testy se úřad snaží vyhnout podobné situaci, která nastala vloni v prosinci, kdy se na základní registry připojil centrální registr vozidel. Tehdy systém za plného provozu zkolaboval a byl několik hodin mimo provoz.

Pokud by byl systém spuštěný v současné podobě, byl by příliš pomalý. Délka odezvy byla problémem i u registru vozidel. Kromě rychlosti systému si u této aplikace ale registrační úředníci stěžovali rovněž na neúnosnou míru faktických chyb v databázi, které bylo nutné ručně opravovat. Stěžovali si zejména na nesoulad v datech první registrace vozidel, zaznamenaná barva vozu mnohdy neodpovídala skutečnosti a údajům uvedeným v technickém průkazu a častokrát byli dokonce špatně uvedeni majitelé vozidla.

Není problém, máme čas

Ministerstvo kvůli tomu raději couvlo a raději znovu spustilo původní verzi systému. Ta podle Šindýlka za šest let provozu zaznamenala jediný problém. „Technici mezitím budou řešit rychlost odezvy mezi nově propojovanými registry, až dosáhnou potřebných parametrů, tak se obě databáze propojí,“ popsal postup úřadů Neřold.

Pokud se jim podaří zkrátit odezvu na únosnou míru, pod hranici dvaceti vteřin, může být nová verze systému spuštěná v ostrém provozu. Prvním termínem, který připadá v úvahu, je příští čtvrtek večer, protože v pátek jsou obecně zátěžové požadavky na systém nižší. „Nic nás do toho ale netlačí, není totiž problém pokračovat v dosavadním systému,“ dodal mluvčí ministerstva.

Registr řidičů tématem Studia 6 (zdroj: ČT24)