Soud zprostil lékaře viny za údajné chyby při porodu

Praha - Lékař z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Daniel Brandejs byl zproštěn viny za údajné chyby při porodu. Podle obžaloby špatně odhadl situaci při porodu, a jeho vinou se tak narodilo ochrnuté dítě. Obvodní soud pro Prahu 10 v případu rozhodoval již potřetí, v minulosti lékaři uložil podmíněný trest a zákaz činnosti. Rozhodnutí je pravomocné, státní zástupkyně i Brandejs se vzdali práva na odvolání. Rodiče dítěte podali na nemocnici žalobu, požadují 18 milionů korun.

„Nebylo prokázáno, že skutek spáchal obžalovaný,“ odůvodnil soudce Ondřej Lázna své rozhodnutí. Zároveň naznačil, že trestní odpovědnost by mohl nést někdo jiný z personálu gynekologicko-porodnického oddělení vinohradské nemocnice. Brandejsovi se zároveň omluvil za to, že ho dříve označil za „paňácu“, který bez aktivity přihlížel negativnímu vývoji porodu.

Zmocněnec rodičů Antonín Tunkl na soud apeloval, aby uložil Brandejsovi alespoň trest zákazu činnosti, a zamezil tak „šlendriánu“ a špatné organizaci práce na porodnickém oddělení vinohradské nemocnice. Péče ve zdravotnickém zařízení podle něj totálně selhala. Soudce se ale ztotožnil se závěrečnou řečí státní zástupkyně, která navrhla zprostit Brandejse viny a řekla, že už se bohužel nikdy nikdo nedozví, co přesně se na porodním sále dělo.

Podle obžaloby se mladý neatestovaný lékař dopustil těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti, navíc porušil důležitou povinnost vyplývající z jeho povolání. Provinil se prý tím, že při vedení porodu v roce 2009 nereagoval na záznamy měřící ozvy plodu, jejichž výsledky naznačovaly komplikace. Dítě nakonec vytáhla kleštěmi jiná lékařka.

Dítě porod sice přežilo, ale má poškozený mozek i další orgány. Vyžaduje nepřetržitou čtyřiadvacetihodinovou péči, je slepé a hluché. Rodiče ho krmí břišní sondou. Podle soudního znalce byl porod natolik komplikovaný, že měl skončit císařským řezem. Matce to však prý nebylo nabídnuto. Soudce Lázna už při dřívějších hlavních líčeních podotkl, že Brandejs není prvním porodníkem z vinohradské nemocnice, který stanul před soudem: „Bohužel z vinohradské nemocnice, speciálně z tohoto oddělení, se tu ty případy letitě objevují.“