Stíhaný soudce Havlín přišel dočasně o funkci

Praha – Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) dnes vazebně stíhaného Ondřeje Havlína dočasně zprostil výkonu funkce soudce. Policie Havlína obvinila z korupce v souvislosti s jeho činností soudce, soud ho následně poslal do vazby kvůli obavě, že by ovlivňoval svědky nebo pokračoval v trestné činnosti. Kromě něj čelí trestnímu stíhání dalších pět lidí, z toho jeden státní zástupce, jeden advokát, jeden advokátní koncipient a dvě osoby, které stojí mimo justiční prostředí.

Havlín pracoval jako soudce u Obvodního soudu pro Prahu 2. Funkce je dočasně zproštěn až do pravomocného ukončení trestního stíhání. Blažek už dříve uvedl, že nechá přezkoumat celou Havlínovu kariéru. Havlín byl jmenován soudcem už za předchozího režimu. V 90. letech ale funkci přerušil a působil pět let jako velvyslanec v Chorvatsku, kde čelil podezření, že protežoval ostravskou cestovní kancelář. Od roku 1998 do roku 2000 byl velvyslancem i v Bulharsku, kde měl urážet stát a jeho představitele, prezident ho proto z funkce odvolal. Do taláru se poté opět vrátil.

Mezi stíhanými je advokát Karel Matějka, žalobce František Fiala a koncipient Boris Štefl. Dvě jména lidí mimo legislativu zatím známa nejsou. Podle časopisu Respekt má policie zatím zmapované čtyři případy, které žaloval Fiala, soudil Havlín a žalovaného zastupoval Matějka, případně nějakým způsobem koncipient Štefl.

Systém měl fungovat tak, že se movitý klient, který spáchal trestný čin, obrátil na advokáta Matějku a koncipienta Štefla a ti směřovali k Fialovi a Havlínovi; se žalobcem i soudcem se mělo jít úplatou za protislužbu dohodnout na podobě rozsudku. Šlo hlavně o majetkové trestné činy a případy v oblasti dopravy. Nechali si platit například za to, aby pachatelé nepřišli o řidičský průkaz. Policii se podařilo shromáždit důkazy, podle kterých měl Havlín minimálně v 17 případech přijmout úplatek, jednalo se o statisícové částky. Podle informací ČT už se Havlín i žalobce František Fiala přiznali.