Afghánistán/Sokolovo - výstava přibližuje život vojáků

Praha - Výstavu o bojích v ukrajinském Sokolovu před 70 lety a současné misi v Afghánistánu otevře Armádní muzeum na pražském Žižkově. Další expozice s tématikou bojů na východní frontě byla zahájena včera na Letenském náměstí před Generálním štábem. Ukazuje cestu československých vojáků různými bojišti východní fronty za druhé světové války a také odhaluje například i roli žen u Sokolova a na východní frontě.

První část výstavy Afghánistán/Sokolovo připomene bitvu, která byla prvním nasazením Čechoslováků za druhé světové války na východní frontě. Další část pak přiblíží působení českých vojáků v mírové misi. Výstava nabídne řadu unikátních a zatím nevystavených předmětů, například ukořistěné zbraně a osobní věci vojáků. Výstavu, která je věnována československým a českým vojákům, připravil Vojenský historický ústav a potrvá do května tohoto roku.

Venkovní expozice se zaměřuje na Kyjev i Duklu

Již včera byla zahájena venkovní výstava na Letenském náměstí, která na jednotlivých panelech přibližuje konkrétní boje jak v Sokolově, tak i následující u Kyjeva či Dukly. Jeden z panelů se zaměřuje i na úlohu žen v československé armádě, které se účastnily veškerého výcviku a většina z nich následně působila jako zdravotnice či spojařky. Dvě z nich však prošly i odstřelovačským výcvikem.

Zahájení výstavy se zúčastnili také i poslední žijící účastníci bojů, kteří k Sokolovu došli po 350 kilometrů dlouhém vyčerpávajícím pochodu z daleké železniční stanice. Osobně jim poděkoval náčelník Generálního štábvu AČR generálporučík Petr Pavel, který celou expozici zahájil.

První československý samostatný polní prapor se stal první zahraniční jednotkou, která po boku Sovětské armády zasáhla do bojů proti fašistickému nepříteli. Do bitvy se poprvé zapojil 8. března 1943 při obraně ukrajinské vesnice Sokolovo. Byl mu svěřen úsek podél řeky Mže a jeho úkolem bylo bránit v rámci Voroněžského a Jihozápadního frontu fašistickým vojskům v postupu na Charkov. Boj trval šest dní a padlo během něj 86 příslušníků praporu a více než stovka dalších byla zraněna. Nepřítel však utrpěl mnohem vyšší ztráty - přišel o 300 až 400 mužů, 19 tanků a šest obrněných vozidel. Největší tíhu nesla první den bitvy první rota praporu vedená třicetiletým nadporučíkem Otakarem Jarošem, který týž den zahynul.

Rozhovor s plk. Michalem Burianem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod