Nečas se zaručil za letiště v Přerově – i bez vrtulníků

Olomouc - Přerovské letiště by mělo fungovat i po odchodu armády na konci letošního roku. V Olomouci to dnes prohlásil premiér Petr Nečas (ODS) s tím, že na provozu letiště se bude podílet také stát. Obavy o osud letiště měly především samosprávy, které tam řadu let plánují projekt regionálního letiště a vložily do něj už desítky milionů korun.

„Považuji za důležité, aby se stát prostřednictvím resortu ministerstva obrany nadále zúčastnil projektu rozvoje letiště v Přerově, to znamená, aby stát z tohoto letiště neodešel,“  uvedl premiér Petr Nečas, který v současnosti působí také jako ministr obrany.

Že v Přerově nebudou vojenské dopravní vrtulníky, ale „zařízení, které má na starosti spíše obslužný zabezpečovací provoz armády“, považuje za druhořadé. Klíčové podle předsedy vlády je hlavně to, aby se stát prostřednictvím ministerstva obrany na provozování i na financování letiště nadále podílel. Letiště by mělo ve smíšeném modelu i nadále sloužit ministerstvu obrany i pro komerční účely, uvedl premiér s tím, že jedná se zástupci samospráv i se zástupci Olomouckého a Zlínského kraje, kteří se na projektu podílejí.

Samosprávy kvůli mlhavé budoucnosti zvolnily tempo

Finance pro tento rok zatím samosprávy pozastavily. Čáru přes rozpočet jim totiž udělalo na konci roku ministerstvo obrany, které ohlásilo odchod vrtulníkové základny do Náměště nad Oslavou. Po odchodu armády sice letiště od ledna 2014 přejde na státní podnik LOM Praha, spolupráce však byla až do dnešního vyjádření premiéra Nečase nejasná. Kolik samosprávy investovaly?

  • Olomoucký kraj kvůli projektu regionálního letiště poskytl podle mluvčího kraje Ivana Rašťáka od roku 2009 celkem 25 milionů korun na investice a dalších téměř osm milionů korun na provoz letiště.
  • Přerovská radnice do projektu od roku 2009 investovala asi 12 milionů korun. Další peníze vložil také Zlínský kraj.

O zrušení přerovského letiště se uvažovalo delší dobu. Podle názoru velitelů má armáda leteckých základen nyní nadbytek. „Předpokládá se, že k 1. lednu 2014 bude vrtulníkové letectvo sjednoceno tím, že se přesune vrtulníková jednotka a posádka z letiště Přerov na letiště Náměšť, kde se to zkoncentruje,“ uvedl na konci loňského roku tehdejší ministr obrany Alexandr Vondra.

Vojenská letiště v ČR
Zdroj: ČT24