Z sKaret vláda neustoupila, změny ale chystá

Praha - Vláda Petra Nečase (ODS) nepodpořila návrh na zrušení sKaret. Kabinet jednomyslně odmítl senátní návrh, podle něhož by měl systém skončit. Premiér Petr Nečas (ODS) ale avizoval, že vláda bude „o osudu a technickém provedení“ karet dál jednat a vlastní návrh dá poslancům tak, aby ho mohli projednat na přespříští schůzi sněmovny. Dohodnout se chce i s Českou spořitelnou, která systém provozuje.

„Mělo by tu dojít k dohodě (se spořitelnou) o nějakém konkrétním řešení. Jaké to řešení bude, je nyní předčasné říkat,“ uvedl předseda vlády. Ministerstvo práce připravilo návrh novely, podle něhož by sKarty měly sloužit jen jako průkazky. Povinné konto k nim u spořitelny by lidé už mít nemuseli, dávky by jim mohl rovnou posílat i stát. Spořitelna uvedla, že pro ni účast na projektu takto ztrácí smysl.

„Česká spořitelna je komerční podnik, který realizuje své podnikatelské záměry s cílem dosáhnout zisk, čili pokud si vyhodnotí některé kroky, že pro ni nemají z podnikatelského hlediska smysl, tak je to samozřejmě věcí jejího suverénního rozhodnutí,“ uvedl také Nečas. Minulý týden připustil ustoupení od projektu jako možné řešení, jednat by se mohlo i o případných kompenzacích pro banku. Její generální ředitel Pavel Kysilka před nedávnem řekl, že banka na systém vydala zatím kolem 300 milionů.

K návrhu změn zákonů z dílny resortu práce mohou nyní ministerstva a další instituce mít připomínky, a to do 18. března. Poté novelu se změnou pravidel používání sociálních karet dostane znovu vláda. Výsledné paragrafy pak pošle sněmovně.

Ludmila Müllerová a Petr Nečas
Zdroj: ISIFA/VLP

Premiér Petr Nečas (ODS) a ministryně práce Ludmila Müllerová (TOP 09) se loni dohodli s Českou spořitelnou na změně pravidel sociálních karet. Takzvaná sKarta je povinná jen jako průkaz příjemců dávek, placení a vybírání z bankomatů s ní je dobrovolné. Ministerstvo však nedávno oznámilo, že by měla sloužit pouze jako průkazka. Spořitelna prohlásila, že nová podoba systému pro ni ztrácí smysl. Podle vedení finančního ústavu tím ministerstvo jednostranně ustupuje od uzavřené dohody.

Lubomír Zaorálek:

„Tady vláda také nevládne. Odmítla sice senátní návrh na zrušení, ale sama se nedokázala odhodlat k žádnému řešení. Prodlužuje se vlastně situace, kdy premiér nechtěl rozhodovat, nebo mu něco bránilo. Jako kdyby se sice rozhodl zůstat premiérem, ale nevládnout.“

Spořitelna má se státem smlouvu do roku 2024, podle ní mělo přes sKarty plynout 98 procent dávek. Kontrakt podepsal někdejší náměstek Vladimír Šiška, toho policie minulý rok obvinila z podplácení. Podle premiéra Nečase je jednou z variant řešení ustoupení od projektu i s případnou kompenzací pro banku, obdobné stanovisko zastává i předložený senátní návrh. „Věřím, že spořitelna na podmínku nepovinných karet pro klienty přistoupí a že se dohodneme,“ uvedla před týdnem Müllerová.

Vydáno pod