Přímá volba poslanců: Utopie, či reálná možnost?

Praha - Před půl rokem se objevila iniciativa padesáti českých osobností, které vyzvaly poslance a senátory ke změně volebního systému do Poslanecké sněmovny. Chtějí, abychom v příštích volbách vybírali mezi kandidáty, a ne mezi stranami. Podobný princip funguje například u voleb do Senátu. Stranickost by se nevytratila, systém by ale umožnil vstup nezávislých kandidátů do politiky. Podle zástupců iniciativy jsou ale poslanci a senátoři spíše proti návrhu.

Iniciativa Přímá volba poslanců 2014 navrhuje, aby si volič vybíral svého zástupce z několika osob. „Programy budou konkrétněji zaměřené na region, kde volič žije. Bude moci lépe posoudit kompetenci poslance jej zastupovat a samozřejmě jej bude daleko efektivněji kontrolovat,“ domnívá se ekonom Jiří Schwarz. Každý volič regionu tak bude vědět, kdo ho zastupuje a jak ve sněmovně volil. „Myslíme si, že je tento systém pro voliče atraktivní,“ dodal.  

Kandidáti by mohli být straničtí i nezávislí                 

Stranickost systému by se ale nevytratila. „Svoje kandidáty můžou stavět i strany, zároveň to však umožní vstup nezávislých osobností do politiky,“ dodala spisovatelka Alena Ježková. Strany tak budou muset stavět takové osobnosti, které obstojí v konkurenčním boji. „Myslíme si, že když se politika na komunální úrovni přemění v soutěž programů a osobností, tak to rozhodně prospěje,“ podotkla. 

Poslanecká sněmovna
Zdroj: Viktor Chlad/isifa/Lidové noviny

Jiří Schwarz, ekonom:

„Pokud budou straničtí kandidáti slabí a pokud strany budou ukazovat dlouhodobě neschopnost řešit problémy společnosti, tak občané budou mít alternativu. Vytratí se tak anonymita a nečinnost v Poslanecké sněmovně.“

Na samém počátku projektu stálo padesát osobností, například architekt Jiří Pleskot, převor Břevnovského kláštera Prokop Siostrzonek či harfenistka Kateřina Englichová. „Snažíme se oslovovat nejen poslance a senátory, ale i lidi z občanských iniciativ a veřejnost jako celek. Zatím, co se týká Poslanecké sněmovny, tak převažuje názor proti,“ uvedl Schwarz.

Ilustrační foto
Zdroj: LN/ISIFA

Lidé už vědí, jak vypadá přímá volba prezidenta

Iniciativa se pravidelně schází se zástupci ODS, jejichž předseda Petr Nečas její založení před půlrokem přivítal. „Snažíme se činit kroky, které by tuto iniciativu převedly do reálné podoby, byť ten rok 2014 se neúprosně blíží,“ dodal Schwarz. 

Alena Ježková se domnívá, že posun iniciativy nastal především v tom, že si lidé již vyzkoušeli přímou volbu prezidenta. „Cílem iniciativy je nejen ji uvést do života, ale především zvýšit povědomí o tom, co to je,“ dodala spisovatelka. Podotkla zároveň, že během uplynulých měsíců iniciativa na propagaci své činnosti uspořádala odbornou konferenci, které se účastnilo mnoho studentů a škol. „Chceme mezi lidi dostat představu o tom, co by to všechno mohlo znamenat, kdyby se i poslanci volili přímo.“ 

Rozhovor s Jiřím Schwarzem a Alenou Ježkovou (zdroj: ČT24)