Počet týraných seniorů roste, nejčastěji je zneužívají vlastní děti

Praha - V Česku stoupá počet týraných seniorů a v každém druhém případě jsou agresory jejich potomci. Většina těchto zneužívaných si přitom svůj problém neumí přiznat, a pokud to dokáží, ze studu se bojí vyhledat odbornou pomoc. Mnohé případy navíc často vyjdou na povrch pozdě. K dispozici jsou seniorům přitom bezplatné telefonní linky, kde se můžou se svým problémem svěřit.

Seniory nejčastěji zneužívají ti, kterým týraní dali život. „Je to nesmírně skrytá záležitost, je to vlastně situace, ve které se staří lidé cítí špatně, trpí, ale považují to zároveň taky za jakési selhání svoje, své výchovy, vztahů v rodině, takže o tom velmi neradi hovoří,“ upozorňuje gerontoložka Iva Holmerová. 

Senioři nechtějí, aby se jejich trápení prozradilo

To, že jim ubližuje vlastní dítě, si totiž senioři mnohdy nechtějí sami přiznat, natož o tom mluvit. „Pamatuji si na případ seniora, ke kterému se na vesnici vrátil syn se svojí přítelkyní a de facto výsledkem bylo, že tohoto muže, seniora, našli občané z vesnice na poli, jak tam jí trávu a vážil pouhých pětatřicet kilo. V tomto případě se podařilo mu zachránit život a jeho jediným štěstím bylo, že se mu z toho domu podařilo utéct. Jinak by ho tam vlastní syn utýral k smrti,“ vzpomíná ředitelka Bílého kruhu bezpečí Petra Vitoušová. 

Jaroslava, týraná svým synem:

„Já jsem si toho byla vědoma, ale nemáte tu sílu jít a říkáte si, že to nějak dopadne, vždyť už jsem stará a já to dožiju do té rakve a tak. Já jsem si takhle myslela, že to musím dožít a že to vydržím. No ale pak se to tak nějak stupňovalo, až se to vystupňovalo tak, že mě začal škrtit, byl agresivní opravdu hrozně, že jsem se bála o život.“

Jeden z mála způsobů, jakým se týraní senioři se svým problémem vůbec někomu svěří, je anonymní telefonní linka. Speciální seniorské linky jsou k dispozici bezplatně. Nejrůznější případy týrání seniorů zde sice řeší operátoři denně, jenže mnohdy zasáhnout nemůžou. „On se bojí té pomoci, aby se to neprozradilo, tak samozřejmě my konat nemůžeme,“ podotýká Jan Lorman, ředitel sdružení Život 90.

  • Důchodce autor: Jennifer Jacquemart , zdroj: ISIFA
  • Důchodkyně zdroj: ČT24

Ne vždy senior mluví pravdu

Týrání seniorů má ale ještě jednu odvrácenou stranu mince. Ne každý důchodce o něm mluví pravdu. „Telefonicky, písemně nás bombardovala klientka, která si stěžovala na týrání ze strany své dcery a nakonec z toho vyplynulo, že vlastně matka byla agresorka a týraná byla dcera,“ upozorňuje sociální pracovnice Julie Městková. Právě pro podobné případy netypická naléhavost a touha svěřit se může být pro sociální pracovníky jedním ze signálů, že si senior vymýšlí. „Je potřeba skutečně vědět o té rodině spoustu údajů, trpělivě a dlouhou dobu tu rodinu sledovat,“ uvedl Lorman.

Stáří v tísni (zdroj: ČT24)