INFOGRAFICKY: Devět bičů na korupci

Praha - V Česku se začal psát příběh o konci korupce. Tak to alespoň tvrdí projekt Rekonstrukce státu, který si klade za cíl ještě v tomto volebním období přijmout devět zákonů, které mají vnést světlo do temných zákoutí správy země. V iniciativě se sešly protikorupční organizace společně se zákonodárci a zástupci byznysu a včera, zhruba rok a čtvrt do konce Nečasova kabinetu, projekt odstartovali. Portál ČT24 přináší přehled oněch milníků.

„Chapadla chobotnice“ při rozjezdu akce slavnostně odstřihávali jak zkušení bijci korupce typu Davida Ondráčky ze zdejší pobočky Transparency International nebo zástupců americké ambasády a americké obchodní komory v Česku, tak i zákonodárci typu Jiřího Čunka a Michala Babáka, které už obcházelo podezření nebo rovnou obvinění z korupce.

Pakt s ne až tak nevinnými zástupci voličů má však podle garantů projektu jednoduchý důvod: bez pomoci zákonodárců se nehne ani myš. Jejich účast je pro přijetí devíti zákonných norem, jimiž si – v tu větší, v tu menší míře – na sebe politici a obecně správci státu upletou bič, nevyhnutelná. Místy to půjde lehce, jinde lze v následujících měsících čekat velmi dramatické bitvy.

Zákony, které už jsou ve sněmovně

Hned dva úkoly protikorupční strategie už de facto finišují. Ve výborech Poslanecké sněmovny leží návrh zákona na zřízení registru smluv, který pověsí všechny smlouvy státu a veřejných institucí na internet – tak, aby byly dostupné všem. Účinnost takových smluv by byla podmíněna právě jejich zveřejněním. A sněmovnou už také prošel zákon, který omezuje anonymní akcie coby formu vlastnictví. Tento návrh zákona ještě musí schválit Senát a podepsat prezident.