Šedivý: Nad obranou visí korupční stín gripenů, proto nemá ministra

Praha – Za zdlouhavým výběrem ministra obrany může stát případ údajné korupce při nákupu stíhaček Jas 39 Gripen. Ve Studiu ČT24 to uvedl někdejší náčelník generálního štábu Jiří Šedivý. Česká armáda totiž v současné době vede jednání o prodloužení pronájmu a podle Šedivého se v zákulisí sváří politické síly, které si chtějí na rozhodování o nové česko-švédské dohodě vydobýt vliv.

Podle Šedivého nebyl případ jednoznačně objasněn a podepisuje se i na výběru ministra obrany. „Problém gripenů hraje poměrně výraznou roli a politici neříkají úplně pravdu, což je můj osobní názor. Pravděpodobně každý tam (v současném jednání – pozn. red.) chce mít svůj podíl vlivu, a to zcela určitě vytváří poměrně složité prostředí,“ konstatoval Šedivý.

KAUZA GRIPEN: Česká republika původně zamýšlela od Švédska stíhačky koupit. V roce 2002 ale smlouvu zrušila a později ji nahradila kontraktem na desetiletý pronájem čtrnácti letounů. Podle dřívějších informací britských vyšetřovatelů a švédské televize mělo při jednání o pronájmu dojít k uplácení. Jedním z prostředníků, který měl úplatky české politické scéně distribuovat, byl podle nepodložených informací švédských reportérů také zbrojař Richard Háva. On sám to ovšem odmítl, žádné ze vznesených obvinění se navíc nepodařilo potvrdit. Koncem loňského roku tak i vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová připustila, že za gripeny nejspíš žádné obvinění nepadne.

Česká republika totiž v současné době jedná se Švédskem o možnostech prodloužení pronájmu své stíhací letky. Vyjednávání za českou stranu vede 1. náměstek Vlastimil Picek, který úřad fakticky řídí. Ministra obrany totiž od odvolání Karolíny Peake z čela resortu, k němuž došlo loni koncem roku, zastupuje předseda vlády Petr Nečas, a to už 84 dní.

Nečas se pře se Schwarzenbergem o tom, kdo chce obranu

Nečas dnes také odmítl, že by si ODS neobsazený post nárokovala. „ODS si na tento resort nedělala a nedělá nadále nároky,“ uvedl s tím, že občanští demokraté podle něj respektují, že v prosinci výměnou s LIDEM převzali odpovědnost za ministerstvo dopravy a o udržení ministerstva obrany neusilují.

Předseda vlády se tak ohradil vůči kritice koaliční TOP 09. Podle včerejšího vyjádření šéfa strany Karla Schwarzenberga je potřeba se ptát, zda si ODS nechce tento resort ponechat. „Což by byl zajímavý vývoj. Čím slabší je ODS, tím víc ministerstev si nabírá,“ poznamenal vicepremiér. Občanským demokratům v poslední době v průzkumech výrazně klesají voličské preference a TOP 09 partnera v oblibě předstihla.

Je potřeba jasné slovo, míní Šedivý

Dlouhodobě neobsazené křeslo ministra obrany vysvětluje premiér tím, že hledání nestranického kandidáta představuje „exkluzivní proceduru“. „Naleznout ministra, který je nestraník, je odborník, je kompetentní vést toto ministerstvo a současně podléhá souhlasu všech tří koaličních stran, které jsou ve vládě, není snadné. Neviděl bych v tom ale žádný velký problém,“ podotkl Nečas.

Podle informací ČTK tak Nečas předsedům LIDEM ani TOP 09 jméno, se kterým počítá, stále formálně neoznámil. V médiích i kuloárech se už od prosince spekuluje o Pickovi či některém z respektovaných diplomatů, nejnověji se objevilo jméno české velvyslankyně při OSN a OBSE ve Vídni Veroniky Kuchyňové Šmigolové. Ta představuje již několikátého kandidáta z řad kariérních diplomatů (spekulovalo se i o Michaelu Žantovském).

Podle generála Šedivého je však šance na úspěch této volby nízká. „Politická situace a doba, po kterou by někdo měl být ve funkci, je poměrně krátká a každý kariérní diplomat začíná uvažovat o tom, co se stane po volbách. To brání tomu, aby se našel vhodný ministr,“ uvedl s tím, že zvolený diplomat by se po odchodu z ministerského úřadu na ambasádu nevracel, a byl by tak bez práce.

Podle Šedivého je především potřeba celé hledání nějakým způsobem co nejrychleji ukončit, což je věc, za kterou se zasazuje jak náměstek Picek, tak současný náčelník generálního štábu Petr Pavel. Šedivý hovoří o dvou možných řešeních:

  • Rychle najít ministra obrany a překonat odpor koaličních partnerů
  • Oznámit, že ministr obrany vybrán nebude a resort do konce volebního období povede on sám, přičemž „výkonným ministrem bude generál Picek a generál Picek má všechny pravomoci, které k výkonu funkce potřebuje“.
Vydáno pod