Africká mise české armády. Senát schválil vyslání vojáků do Mali

Praha - Čeští vojáci mohou odjet do afrického státu Mali, kde budou působit v misi Evropské unie, a to až patnáct měsíců. Po sněmovně dnes vládní návrh schválil také Senát. Česko do Mali vyšle až pět desítek vojáků, přidá se tak k podpoře tamní vlády, jež bojuje s islamisty ze severu země. Náklady mise pro letošní rok se odhadují na 135 milionů korun, obdobnou částku by mělo Česko vydat také příští rok.

„Tato mise bude nebojová, bude zaměřená jen na výcvik,“ zdůraznil před senátory premiér Petr Nečas (ODS), který nyní řídí i ministerstvo obrany. Češi by měli v Mali nejprve hlídat základnu v hlavním městě Bamaku, v dalších šesti měsících se pak zapojí do výcviku jednotek maliské armády pro boj proti islamistům.

Vyslání českých vojáků Nečas zdůvodňoval mimo jiné hrozbou, že stát Mali by se mohl stát centrem terorismu. Obdobně hovoří i šéf české diplomacie. Karel Schwarzenberg (TOP 09) uvedl, že pokud by se Česko evropské mise neúčastnilo, jednalo by podle něj v rozporu s vlastní obrannou strategii a zemi by to navíc poškodilo v očích spojenců.

Maliský konflikt: Islámští extremisté obsadili sever Mali loni na jaře a zahájili postup směrem k hlavnímu městu. Tamní armáda je nedokázala zastavit, proto v zemi intervenovala Francie, která vyslala zhruba 4 000 vojáků.

Cestu českých vojáků na africkou misi podpořilo 61 senátorů ze 69 přítomných, nutných bylo nejméně 41 hlasů. Tři senátoři byli proti a pět se hlasování zdrželo. Češi dodají maliské armádě také vybavení, které již sami nepotřebují. Do Afriky by tak měly putovat zbraně, munice i elektrocentrály.

Zapojení až 50 českých vojáků do výcvikové mise EU v Mali nebude první účastí českých vojáků v Africe. Nikdy od druhé světové války tam však podle dostupných údajů nepůsobila větší skupina vojáků, většinou šlo o pozorovatele při misích OSN. Největší počet československých vojáků působil v misích UNAVEM v Angole: v UNAVEM I (dohled na stahování kubánských jednotek) a UNAVEM II (dohled na dodržování příměří) se od ledna 1989 do roku 1992 vystřídalo 40 československých vojáků. Čeští vojáci po roce 1990 působili či působí také v misích OSN v Namibii, Somálsku, Mosambiku, Libérii, Sierra Leone, Demokratické republice Kongo, Egyptě, Eritreji a Etiopii a v misi EU v Čadu.