Sněmovní klub LIDEM zatím nevznikne, Senát novelu zamítl

Praha - Strana LIDEM si zatím nebude moci založit poslanecký klub. Novelu jednacího řádu, která to má umožnit, dnes zamítl Senát, a to i hlasy koaliční ODS. Kontroverzní předloha, jež také omezuje možnost obstrukcí, míří zpět k posouzení poslancům. Stopku pro poslanecký klub liberálních demokratů ovšem avizoval už i prezident Miloš Zeman.

Pro zamítnutí normy dnes hlasovalo 50 z 53 přítomných senátorů. Proti nebyl nikdo. Senátoři vesměs poukazovali na to, že ustanovení se dostala v dolní komoře do jejich předlohy, která měla původně zpřísnit a zpřehlednit pravidla pro schvalování zákonů. Sněmovna všechny tyto body vypustila. „Ze sněmovny přišel jen soubor pozměňovacích návrhů,“ konstatoval Miroslav Nenutil (ČSSD).

Předseda senátorů ODS Jaroslav Kubera poukázal na to, že sněmovna podpořila v jiné předloze jen zpřísnění pravidel pro Senát. „Naše zpřísnění nechali, to své si upravili k obrazu svému,“ uvedl. Podle někdejší ústavní soudkyně Elišky Wagnerové (za SZ) je postup sněmovny ukázkou toho, co kritizoval Ústavní soud v takzvaném přílepkovém nálezu.

Předloha snižuje nutný počet členů pro klub, který vznikne během volebního období, z nynějších deseti na šest. Nový klub by získal i finanční příspěvek na chod, ačkoli dosud platný jednací řád s tím pro frakce vzniklé až v průběhu volebního období nepočítá.

Pokud sněmovna senátní veto přehlasuje, předloha narazí i u nového prezidenta Miloše Zemana. Zeman už dříve ohlásil, že novelu poslancům rovněž vrátí. K přehlasování Senátu a poté eventuálně i prezidenta jsou třeba hlasy nejméně 101 poslanců, tedy nadpoloviční většiny všech.