Papež František může přinést vitalitu jihoamerické církve

Praha – Známý český teolog a katolický kněz Tomáš Halík vítá zvolení Jorgeho Maria Bergoglia do čela katolické církve s nadšením. Vítá především to, že je nový papež jezuitou; podle Halíka se jedná o intelektuální elitu katolické církve. Oceňuje i argentinský původ papeže Františka, který by podle Halíka mohl vnést do úřadu jihoamerickou vitalitu i silné sociální cítění. Výběr kardinálů uvítal i historik Jaroslav Šebek - papež František mu svou pokorou a vystupováním připomíná Jana Pavla I. - papeže úsměvu.

„Jsem nadšen, že to je jezuita, jezuité jsou intelektuální elita, jsou to skvělí chlapi. Jsou to lidé věcní, otevření světu, je to nejlepší řád na světě,“ nešetřil Halík nadšením po oznámení jména nového papeže. „Je to záruka, že papežem bude člověk vzdělaný, otevřený a praktický.“

„Byla to šokující volba. Když jsem slyšel to jméno, přišlo mi, že je to další historický moment. Stejně jako 11. února oznámení rezignace Benedikta XVI.,“ zhodnotil výběr nového pontifika historik Jaroslav Šebek. „Na první dojem na mě působil jako papež Jan Pavel I., který byl v úřadu pouhých 33 dní v roce 1978. Františkova pokorná gesta vyjadřující jeho lidskost a snahu přiblížit lidem pozitivní obraz církve mi připomíná Jana Pavla I. – papeže úsměvu.“

Papež František zdraví věřící
Zdroj: ČTK/AP/Dmitry Lovetsky

Nová hvězda Latinské Ameriky?

Volbu papeže je nutno pozorovat i z politického hlediska. „Jsme pár dní po smrti velké ikony Jižní Ameriky Huga Cháveze. Tou ikonou se může nakonec stát i tento papež,“ míní historik. Situaci srovnává s volbou Karola Wojtyly papežem. Jeho nástup na Petrův stolec proměnil polskou společnost a nastartoval tam změny nejen církevní, ale i politické.

„V Latinské Americe byl v poslední době nástup levicových a krajně levicových politiků. Možná, že se nový papež stane povzbuzením pro katolicismus Latinské Ameriky,“ myslí si Halík.

Potíže kvůli juntě?

Vzhledem k argentinskému původu Františka by se mohly vyskytnout nepříjemné informace s ohledem na jeho působení v čele církve za doby vojenské junty. Jeden z amerických zpravodajských portálů připomněl, že papež nesehrál v roce 1976 během nástupu junty úplně jasnou roli. „Doufám, že nakonec nevypadnou ze skříně nějací kostlivci,“ uvedl Šebek.

Papežem je kardinál Bergoglio z Argentiny
Zdroj: ČTK/AP/Pier Paolo Cito

Studium v Německu vyjadřuje kontinuitu

V papežově studiu na německé univerzitě spatřuje Halík výraz kontinuity a navázání na odkaz Benedikta XVI. „Papež je tu od toho, aby byl zárukou kontinuity. Není tu od toho, aby přinášel senzační změny. Je zárukou kontinuity a také toho, aby nebyla tradice vnímána jako strnulé, ale vitální pokračování,“ konstatoval Halík s tím, že papež, který zná tradici „vitální“ latinskoamerické katolické církve, může církvi přinést mnohé prospěšné impulsy.

Od nového papeže podle Halíka sice nejde očekávat podporu homosexuálních partnerství nebo svěcení žen, mohl by ale uvažovat o zavedení svěcení ženatých mužů na kněze: „Myslím si, že to je něco, o čem se v Latinské Americe diskutuje víc než kdekoli jinde.“ S ohledem na papežův původ očekává také kladení důrazu na sociální problémy.

Místo státního sekretáře, které ve vatikánské hierarchii představuje cosi jako úlohu výkonného premiéra, by podle Halíka mohl obsadit kardinál Angelo Scola. Ten patřil mezi zvažované kandidáty na papežský stolec.

Nový papež si vybral jméno František (zdroj: ČT24)