Hašek: Premiér Nečas „kašle“ na hejtmany a regiony

Praha - Předseda vlády Petr Nečas na regiony kašle. Je o tom přesvědčen šéf Asociace krajů ČR Michal Hašek, který v Interview ČT24 upozornil na to, že šéf kabinetu dosud se zástupci krajů nejednal o problémech Česka při čerpání evropských fondů. Na Nečase si statutární místopředseda ČSSD stěžoval i u prezidenta Zemana. „Premiéra jsme mimo jiné kritizovali, protože komunikace krajů a vlády je v posledním roce slabá, musím říct, že dokonce nulová,“ uvedl.

„Před čtyřiceti dny jsme požádali o schůzku se všemi hejtmany a premiér tohoto státu čtyřicet dnů kašle na regiony, kašle na hejtmany,“ prohlásil v ČT Michal Hašek. Hejtmané podle něj na začátku února poslali na vládu dopis s žádostí o setkání s Petrem Nečasem, ministrem financí Miroslavem Kalouskem a ministrem pro místní rozvoj Kamilem Jankovským. Chtěli s nimi prodiskutovat tuzemské problémy s čerpáním fondů EU.

Česku totiž velmi reálně hrozí, že budou muset vracet zpět do Bruselu evropské dotace až ve výši desítek miliard korun. „My chceme s premiérem mluvit, abychom se dohodli na nějakém řešení. To není silová pozice a válka,“ podotkl Hašek, podle kterého za evropské fondy primárně odpovídá vláda. „Máme tady hospodářskou krizi, ve státním rozpočtu není dost peněz. Za takové situace vracet byť jedinou korunu, kterou bychom vracet nemuseli, by byla škoda,“ dodal.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Od prezidenta Miloše Zemana, se kterým se ve středu spolu s dalšími hejtmany setkal na Hradě, Hašek očekává, že na Nečase v této záležitosti zatlačí. „My jsme požádali prezidenta Zemana, aby se tam, kde nebude normálně fungovat komunikace, do situace vložil. Je to vážná věc,“ zdůraznil Hašek, podle kterého se poslední společná schůzka mezi předsedou vlády a šéfy krajských vlád naposledy uskutečnila v roce 2011.

Své vedení si zvolíme sami, Miloš Zeman zasahovat nebude

Sociální demokracii zítra čeká důležitý sjezd, na kterém budou delegáti vybírat nové stranické vedení. Pozvání do ostravské haly Gong přijal Zeman, jemuž vyslovili socialisté v druhém kole přímé volby podporu. Hašek od bývalého šéfa partaje nepředpokládá žádné kontroverze. „Nečekám, že by pan prezident ve svém projevu jakkoliv zasahoval do personálních věcí sociální demokracie,“ uvedl v Interview ČT24. „Naše vedení si zvolíme sami. Našich 650 delegátů má vlastní rozum a nepotřebuje k tomu žádné kázání ani zleva, ani zprava, ani z Hradu, ani z podhradí,“ dodal místopředseda ČSSD, netající se svou náklonností k Zemanovi.

Michal Hašek odchází ze setkání s Milošem Zemanem
Zdroj: ISIFA/MAFRA/Petr Topič

Hašek v Ostravě obhajuje post statutárního místopředsedy, před dvěma lety v Brně přitom se stávajícím předsedou svedl tuhý boj o funkci nejvyšší. „Bohuslav Sobotka bude kandidovat na předsedu, bude jediným kandidátem a má moji podporu,“ ujistil druhý muž ve straně.

Aby si tuto pozici udržel, bude muset Hašek porazit Lubomíra Zaorálka, který ve volbě prvního zástupce šéfa strany kandiduje proti němu. Hašek se neobává ani střetu ani případné prohry. „Funkce přece není cíl, je to jen prostředek pro to, aby člověk mohl naplňovat program,“ poznamenal politik, jenž je sám často za kumulaci křesel kritizován. Ve prospěch jihomoravského hejtmana hraje 11 jedenáct nominací z krajských organizací, zatímco místopředseda sněmovny disponuje pouze podporou z domovského moravskoslezského regionu.

Vydáno pod