Sjezd ČSSD? Růže vykvete ve vítkovickém plynojemu

Ostrava – Unikátní konferenční prostor bude hostit zítřejší, v pořadí již sedmatřicátý sjezd sociální demokracie. Nejsilnější opoziční strana o svém vedení, které ji povede do supervolebního roku 2014, rozhodne v prostorách někdejšího plynojemu v Dolní oblasti Vítkovic. Stavba z roku 1924 se do multifunkční haly proměnila v loňském roce pod dohledem architekta Josefa Pleskota a patří mezi nejmodernější kongresová místa v Česku.

Podle Pleskotova návrhu zůstala zachována původní ocelová konstrukce Plynojemu tak, aby historická hodnota bývalého zásobníku plynu zůstala neporušena. Světlo se do objektu dostane shora proskleným vrchlíkem, kromě toho byla jedna čtvrtina obvodového pláště vyřezána a nahrazena sklem. Sociální demokraté tak z objektu uvidí i Vysokou pec číslo 1.

Modernímu prostoru, v němž se sjezd odehraje, odpovídá i uspořádání zasedacích míst pro šest set delegátů. ČSSD se totiž chce přiblížit západním vzorům, a její členové tak oproti minulým sjezdům nebudou projevy řečníků poslouchat u dlouhých stolů, ale v hledišti jako na divadelním představení.

Zdánlivě banální otázka sezení přitom může mít výraznější dosah, protože koncertní uspořádání křesel komplikuje pohyb účastníků sjezdu a případné dojednávání mocenských koalic; hlasovací pakty budou moci účastníci sjezdu uzavírat zejména v předsálí, kde na ně bude shůry shlížet obraz bratrovraždy knížete Václava.

Ze sjezdu by měl vzejít tým, který povede sociální demokraty do příštího supervolebního roku. České republiku totiž čekají volby do Evropského parlamentu, Senátu, městských zastupitelstev a zejména do Poslanecké sněmovny. Zde je také ČSSD podle dosavadních průzkumů jednoznačným favoritem. Na sjezd se proto akreditovalo nebývalé množství více než sto padesáti novinářů z Česka i ze zahraničí. Vedle volby předsednictva poutá pozornost i vystoupení někdejšího předsedy sociální demokracie a současného prezidenta Miloše Zemana.  

V grafickém přehledu se můžete podívat, co přesně na delegáty 37. sjezdu ČSSD čeká.

Podle všech předpokladů by měl současný předseda Bohuslav Sobotka své křeslo obhájit, až do sjezdu mu nevyvstal protikandidát. Úspěšná obhajoba se očekává i u pozice 1. místopředsedy, kterou drží jihomoravský hejtman Michal Hašek. Hlavní svár se proto pravděpodobně odehraje na pozicích řadových místopředsedů.

Jaké sjezdové milníky má ČSSD ve své porevoluční historii za sebou?

1993: Na únorovém sjezdu v Hradci Králové se stal předsedou strany Miloš Zeman a v následujících letech ze strany vytvořil nejsilnější levicovou formaci v zemi. Za zmínku stojí, že ve volbě předsedy proti němu tehdy kandidoval Jiří Paroubek.

1995: Na květnovém sjezdu v Bohumíně sociální demokracie přijala tzv. bohumínské usnesení, v němž si zakázala spolupráci s KSČM na vládní úrovni. Po krajských volbách loni na podzim se zdálo, že by ČSSD mohla na ostravském sjezdu toto usnesení revidovat, od záměru ale nakonec vedení strany ustoupilo.

1997: Severomoravský Bohumín hostil sjezd ČSSD již podruhé a strana se zde v souvislosti s politickou krizí a rozpadem Klausovy vlády přihlásila ústy Miloše Zemana o moc. O rok později vyhrála parlamentní volby a poprvé usedla ve Strakově akademii.

2001: Miloš Zeman působil tři roky jako předseda vlády, když opustil pozici šéfa ČSSD. Ve funkci ho nahradil Vladimír Špidla, který stranu vedl i do voleb o rok později a dokázal pro ni získat druhé volební období. Po menšinové vládě uzavřel koalici s KDU-ČSL a Unií svobody.

2005: Na brněnském sjezdu byl do čela strany zvolen Stanislav Gross. V tajné volbě porazil jediného protikandidáta, tehdejšího ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha.

2006: Mimořádný sjezd sociální demokracie z čela strany sesadil mladého předsedu, a to kvůli jeho bytové aféře. Novým šéfem vládní ČSSD a třetím premiérem v jednom volebním období se stal Jiří Paroubek. Závazek vyhrát sněmovní volby v roce 2006 sice nesplnil, strana zmítaná vnitřní krizí se však pod jeho vedením dostala s volebním ziskem nad 30 procent.

2011: Březnový mimořádný kongres na brněnském výstavišti měl za primární cíl zvolit nového předsedu poté, co Paroubek v reakci na nízký volební zisk v roce 2010 rezignoval. Šéfem strany se stal dosavadní místopředseda Bohuslav Sobotka, když porazil Michala Haška.