Smetana znovu sedět nepůjde, soud potvrdil podmínku

Olomouc - Olomoucký krajský soud dnes potvrdil tříměsíční podmíněný trest bývalému řidiči MHD Romanu Smetanovi za to, že se muž vyhýbal vězení. Zamítl tak odvolání státního zástupce, který požadoval trest nepodmíněný. Smetana měl nastoupit do vězení proto, že odmítl vykonat obecně prospěšné práce, které mu soudy uložily za pomalování plakátů politiků. Svůj stodenní trest si nakonec odpykal.

Smetanův boj s českou justicí mohl skončit letos v lednu podmínkou. Státní zástupce Jaroslav Kouřil ale trval na tom, že Smetana je recidivista a zaslouží si pobyt za mřížemi. „Můžeme se bavit o alternativách nepodmíněného trestu odnětí svobody, ale nepřichází v úvahu podmíněný trest,“ trval na svém žalobce.

Nekonečný příběh řidiče MHD Romana Smetany začal přikreslením tykadel na předvolební plakáty v roce 2010. Nejvíce pokreslených plakátů patřilo ODS, jež se jako jediná u soudu domáhala toho, aby jí muž zaplatil škodu 15 tisíc korun.

Roman Smetana při propuštění
Zdroj: ISIFA/MAFRA/Jaroslav Šnajdr

Soud Smetanovi uložil, aby škodu uhradil, což udělal. Kromě toho si měl odpracovat sto hodin obecně prospěšných prací, to však odmítl. Soudkyně mu proto změnila trest na 100 dní vězení.

Nástupu do vězení se Smetana vyhýbal hned dvakrát, podruhé, když se do káznice musel vrátit po přerušení trestu. Okresní soudce již dříve uvedl, že druhou žalobu za maření výkonu úředního rozhodnutí, která byla na Smetanu podána, zastaví. Podle něj jde o stejnou věc.