Podnikatele odsoudila za jízdu v opilosti, pak se nestačila divit

Praha - Na nestandardní postupy nedávno obviněného soudce Ondřeje Havlína upozornila už před dvěma lety soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 2 Daniela Reifová. V rozhovoru pro Českou televizi mluvila o tom, jak ji nadřízení následně vyšetřovali kvůli udání, že si verdikty připravuje předem. Obvinění se nakonec ukázalo jako nepravdivé. Správní soud naopak Havlína kvůli snaze ovlivňovat proces kárně potrestal. Havlín je nyní ve vazbě kvůli podezření z korupce, policie nevylučuje, že v následujícíh týdnech obviní ještě další lidi.

Soudkyně začala mít problémy ve chvíli, kdy odsoudila za jízdu v opilosti podnikatele Jana Harangozza. Šlo totiž o dobrého známého soudce Havlína, který navíc figuruje v kauze kolem soudce Berky. „Když se to dozvěděl kolega Havlín, příšerně se rozčílil, začal mi nadávat, že to, co jsem udělala, je nekolegiální a že toho budu litovat.“

První problémy přišly vzápětí. Od zástupce vedení městského soudu se Reifová ke svému překvapení dozvěděla, že měla zfalšovat protokol a předem si připravit rozsudek: „A že bych z toho mohla mít kárné řízení a dokonce přijít o talár.“ Soudkyně tvrdí, že informace o jejím údajném prohřešku přišla od soudce vrchního soudu Zdeňka Sováka, který má také mít úzké vazby na Harangozza. Oba dokonce figurovali v kauze údajného zločinného spolčení kolem soudce Berky.

„Náhodně, skutečně náhodně jsem potkal doktora Sováka a ten mi sdělil, že se od svého známého dozvěděl, že ač bylo jednání odročeno, tak už součástí protokolu byl rozsudek,“ řekl ČT místopředseda Městského soudu v Praze Bohuslav Horký. Sovák si nevzpomíná, že by tehdy mluvil o konkrétní soudkyni: „Ale je pravda, že jsem požádal náměstka Horkého, aby to prověřil.“

Kontrola ale nařčení soudkyně Reifové vyvrátila. „Jenom vím, že z hlediska této soudkyně bylo shledáno, že je všechno v naprostém pořádku,“ uvedl předseda městského soudu Jan Sváček. Desetiprocentním snížením platu na dobu šesti měsíců byl za její ovlivňování naopak postižen sám Havlín, kterého navíc před třemi týdny kvůli korupci zatkla policie.

Nestandardní postupy soudce Havlína (zdroj: ČT24)
Vydáno pod