Picek ministrem? Zeman blahopřeje k dobrému výběru

Ostrava/Praha – Prezident Miloš Zeman ocenil nominování Vlastimila Picka do pozice ministra obrany. Pokud mu ho předseda vlády Petr Nečas oficiálně navrhne ke jmenování do funkce, poblahopřeje mu Zeman k velmi dobrému výběru. Prezident to řekl na dnešním volebním sjezdu ČSSD. O obsazení obrany jejím dosavadním prvním náměstkem Pickem informovala média včera, premiér to dosud nepotvrdil.

„Já předpokládám, ale to je samozřejmě věc pana premiéra Nečase, že pravděpodobně bude novým ministrem obrany navržen pan Vlastimil Picek. V tomto případě budu zcela upřímně blahopřát panu premiéru k velmi dobrému výběru,“ reagoval Zeman na možnost, že by se šéfem obrany stal Picek.

Na Pickově nominaci se podle dostupných informací Nečas dohodl s předsedou TOP 09 a ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem. Ve středu také jednal premiér asi hodinu s prezidentem Zemanem, média spekulovala o tom, že tématem rozhovoru byla právě obrana. O den později důvěryhodné zdroje ČTK z vládní koalice braly Pickův nástup do vlády jako hotovou věc. Nečas odmítl - stejně jako dosud - jakákoliv jména komentovat.

Na vývoj ovšem ostře reagovala vicepremiérka Karolína Peake, se kterou Nečas o věci zřejmě nehovořil. Upozornila, že ODS porušila dohodu, podle níž se na jméně nového ministra měli shodnout všichni tři lídři stran vládní koalice.

Turbulence na ministerstvu obrany začaly počátkem prosince, kdy z funkce ministra odstoupil občanský demokrat Alexandr Vondra. Reagoval tak na neúspěch v senátních volbách, kdy nepostoupil ani do druhého kola, stejně jako na vleklý případ kauzy ProMoPro spojené s dobou českého předsednictví EU. Občanská demokracie následně vyměnila s liberálními demokraty ministerstvo obrany za ministerstvo dopravy.

Silový resort postrádá řádného ministra od konce prosince, kdy byla po osmi dnech ve funkci odvolána vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM). Premiér Nečas i prezident Klaus tehdy těžce nesli, že odvolala právě prvního náměstka Vlastimila Picka. Ten se po jejím sesazení do funkce vrátil, dohled nad resortem přebral premiér Nečas.