Sobotka odmítá získávat hlasy na základě populistických slibů

Ostrava - Staronový předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se ve svém kandidátském projevu opět vymezil vůči kabinetu premiéra Petra Nečase: „Po pravicových vládách zdědíme vybydlenou zemi. Kalousek nám nechá jenom dluhy.“ Jeho úkol v čele strany je podle jeho slov jasný - vyhrát volby do sněmovny a sestavit vládu se sociálnědemokratickým programem. Zároveň ale uvedl, že odmítá získávat hlasy na základě populistických slibů, které nebude možné po volbách splnit. K případné povolební koalici poznamenal, že v úvahu připadá většinová vláda se středovými stranami, nebo menšinová vláda založená na dohodě s levicí. Sobotka získal na sjezdu od delegátů 507 z více 582 platných hlasů, stranu tak povede další dva roky.

„Mandát vnímám jako velmi silný. Věřte mi, že s ním budu nakládat uvážlivě, důrazně a aktivně,“ řekl po svém znovuzvolení do čela strany. V kandidátském projevu zdůraznil, že nová vláda musí nastartovat ekonomiku, rekonstruovat upadající stát, napravit nespravedlivé reformy a dát lidem základní jistoty: „Po osmi letech v opozici dlužíme našim sympatizantům a voličům volební vítězství. Tento dluh jsem připraven pomoci zplatit. (…) Nemůžeme připustit, aby ODS a TOP 09 dál devastovaly naši zemi. Nikdo jiný než my, sociální demokraté, je porazit nemůže. (…) Odmítám ale získávat hlasy na základě populistických slibů, které nebude možné po volbách splnit.“

Bohuslav Sobotka: „Pokud chceme vyhrát, nesmí být místa na kandidátkách předmětem vnitrostranických obchodů. Dejme na naše kandidátky obecně vážené nestraníky, představitele odborů a iniciativ. (…) Chci vstupovat do personálních rozhodnutí. Chci vidět a jednat s našimi regiony o tom, jak budou vypadat naše kandidátní listiny pro příští volby do Poslanecké sněmovny.“

Sociální demokracie si podle Sobotky nemůže dovolit zklamat velká očekávání občanů a musí se na supervolební rok 2014 velmi dobře připravit. Ve volebním programu chce proto představit plán ČSSD pro prvních 100 dní vlády, který definuje připravované zákony a reformy určené ke zrušení. Nová vláda pak bude od prvního dne předkládat návrhy, kterými začne program obnovy země naplňovat. Jako první chce do sněmovny předložit zákon o majetkových přiznáních se sankcí propadnutí majetku. To, že se tento zákon nepodařilo předchozím levicovým vládam prosadit, dnes kritizoval i prezident Miloš Zeman.

Sobotka v projevu vyjmenoval hned několik ekonomických témat levicové vlády. Vedle obnovy daňové progrese například i větší zdanění hazardu a zvýšení minimální mzdy. Musí podle něj také skončit „cenové Eldorádo“, pokud jde o elektřinu, plyn a poplatky za volání. České kormidlo by pak více otočil do Evropy: „Měli bychom přistoupit k fiskálnímu paktu Evropské unie.“ Základem programu budoucího kabinetu by měla být i politika podpory růstu, která bude založená na menších škrtech a větších investicích zejména do oblastí s kritickou nezaměstnaností.

Plány Bohuslava Sobotky

  • prosazení zákona o majetkových přiznáních
  • snížení počtu zdravotních pojišťoven
  • zrušení zákona o poplatcích ve zdravotnictví vyjma příspěvku na stravné
  • úprava důchodové reformy, zrušení II. pilíře
  • zrušení sKaret
  • od 1. ledna 2015: zvýšení a následná valorizace minimální mzdy a jednorázová úprava daňového systému (obnova daňové progrese)
  • větší zdanění bank a hazardu

K případné povolební spolupráci poznamenal, že pokud bude strana koaliční partnery potřebovat, musí být základem programová blízkost: „V úvahu připadá většinová vláda se středovými stranami, nebo menšinová vláda založená na dohodě s levicí.“ Prezident Miloš Zeman ve svém projevu na sjezdu vyzval ČSSD, aby měla odvahu vládnout sama: „Pak sice ponesete veškerou tíhu odpovědnosti, ale nestane se vám, že vaše úspěchy si bude přisvojovat někdo jiný.“

Sobotka po svém zvolení řekl, že nechce revidovat zákaz vládní spolupráce mezi ČSSD a KSČM: „Pokud se bude hlasovat o bohumínském usnesení, já jeho zrušení podporovat nebudu.“ Komunisté by podle svého předsedy Vojtěcha Filipa jednobarevnou vládu podpořili, ale jen v případě, že by v ní neseděl nikdo zasažený korupcí. „Programová shoda se v některých věcech najít dá, ale jsou tu i oblasti, kde se neshodujeme. Uvažujeme o různých variantách a jednou z nich je i to, že se s žádnou politickou stranou na koaliční spolupráci nedohodneme,“ reagoval předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Sobotka chce do stanov prosadit omezení možnosti kumulovat funkce

Delegátům sjezdu nový předseda doporučil, aby v předsednictvu byl Michal Hašek a Jiří Dienstbier. „Předpokládám, že Michal Hašek na sjezdu obhájí funkci statutárního místopředsedy, a doufám, že zlepší svou účast jak ve sněmovně, tak na schůzích sociální demokracie,“ poznamenal na Haškovu adresu. Na otázku novinářů, která směřovala k desítkám Haškových funkcí, uvedl, že chce do stanov prosadit omezení možnosti funkce kumulovat: „Situace, kdy politik zastává více placených funkcí, není namístě. Je potřeba se koncentrovat na výkon jedné veřejné.“ Hašek post 1. místopředsedy obhájil, na své funkce pak reagoval slovy, že od loňského podzimu urazil kus cesty a více než deset už jich opustil.