Krajská zdravotní žaluje ministerstvo financí

Ústí nad Labem - Společnost Krajská zdravotní podala žalobu proti rozhodnutí ministerstva financí. Úřad zamítl její odvolání proti platebnímu výměru nařízenému Úřadem Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad kvůli údajně předražené zakázce na nákup zdravotnické techniky. Sankce původně činila 353 milionů korun, později byla snížena na 111 milionů Kč.

Dotační úřad loni po Krajské zdravotní požadoval vrátit celou dotaci 353 milionů za údajně předražené zdravotnické přístroje. Krajská zdravotní se proti tomu odvolala, ministerstvo její odvolání zamítlo. Podle Krajské zdravotní ale rozhodlo předčasně.

„Ministerstvo i regionální rada přitom opírají odůvodnění výměru o rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), které Krajská zdravotní soudně napadla u brněnského odvolacího soudu. Ten ve věci zatím nerozhodl, prozatímně však přiznal žalobě odkladné účinky,“ řekl mluvčí společnosti Jiří Vondra.

Dodal, že samotný odvod zatím Krajské zdravotní nařízen nebyl, žaloba se týká pouze zamítnutí jejího odvolání. Dotační úřad letos sankci snížil z 353 na 111 milionů, jak řekl Vondra, výměr ale ještě Krajská zdravotní nemá.

Podle ÚOHS se společnost dopustila správního deliktu tím, že neprodloužila lhůtu pro podání nabídek ve veřejné soutěži na nákup přístrojového vybavení svých nemocnic na přelomu let 2008 a 2009. „Toto rozhodnutí je ale napadené žalobou Krajské zdravotní u správního soudu, který navíc pozastavil zaplacení pokuty vyměřené ÚOHS,“ řekl Vondra. Soud vydal loni v lednu předběžné opatření, že firma nemusí do jeho rozhodnutí platit udělenou pokutu 700 000 korun.

Vedení Krajské zdravotní již tehdy uvedlo, že pokud jí Krajský soud v Brně nedá za pravdu, chce podat i kasační stížnost k Nejvyššímu soudu.