Rakouský soud nepotvrdil uplácení při prodeji České spořitelny

Praha - Vídeňský soud nepotvrdil tvrzení exmanažerů rakouské Erste Group Hanse Leitnera a Petera Andahazyho, podle nichž rakouská Erste uplácela úředníky a politiky při privatizaci České spořitelny v roce 2000. Informoval o tom server Týden. Exmanažeři vznesli obvinění v roce 2009, kdy již u rakouské bankovní skupiny nepracovali. „Obdrželi jsme rozsudek, který zajišťuje, že tato nepravdivá prohlášení nebudou znovu šířena,“ oznámila mluvčí Erste Group Hana Cygonková.

O případu rozhodl Zemský soud ve vídeňském Novém městě, přičemž přiřkl skupině Erste odškodnění za pomluvu 72 200 eur, tedy zhruba 1,85 milionu korun. Exmanažeři se podle rozsudku musí za své výroky skupině Erste omluvit.

Na popud Leitnera a Andahazyho se o privatizaci České spořitelny údajně zajímal také Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI). Spořitelnu v roce 2000 prodala tehdejší vláda nynějšího prezidenta Miloše Zemana. Exmanažeři tehdy tvrdili, že skupina Erste uplácela české politiky a jejich poradce. Mezi uplácenými měl být tehdejší místopředseda ODS Miroslav Macek, ministr financí Pavel Mertlík a guvernér ČNB Josef Tošovský.