Od velrybí kosti k endoskopu - v IKEMu zkouší revoluční operaci

Praha - Jako první ve střední Evropě operovali lékaři pražského IKEMu jícen, aniž řízli do kůže. Zákrok pomáhá lidem, kteří nemůžou polykat. Každý rok přichází do ordinací asi 100 nových pacientů - celkem jich je v Česku 10 tisíc.

To, co ve starověku zkoušeli lékaři velrybí kostí, nahradil endoskop. Díky trubičce, která má na svém konci kameru, se dostanou až do jícnu. Ve stěně jícnu nejdřív lékař udělá tunel, teprve pak může řezat. A nakonec místo stehů jícen jen zasvorkuje. „Je to skutečně mimořádně náročný výkon pro celý personál. Je to nová metoda. Samozřejmě na prvním místě vidíme bezpečnost toho pacienta,“ říká Julius Špičák z kliniky hepatogastroenterologie v pražském IKEMu.

Pacientům vrací asi dvouhodinový zákrok hlavně radost z jídla. Až doteď jim sousta zůstávala v krku, bolelo je na hrudi a měli křeče. „Při obědech i při večeřích na mě všichni čekali, protože já jsem pořád kousala a kousala. Takže pro mě jídlo začalo být horor,“ popsala své potíže před operací Martina Křivková. 

Lékaři teď chtějí porovnat, jestli pacientům víc pomáhá tato metoda bez jizev, nebo léty prověřená chirurgie. Zatím jde pořád o experimentální metodu, pod dohledem ministerstva zdravotnictví. Lékaři ale věří, že za pár let ji budou běžně používat jako ambulantní zákrok. 

Od velrybí kosti k endoskopu

Dlouhou dobu měli lidé s problémy s polykáním jedinou možnost - jídlo jim bylo podáváno trubicí až do žaludku. První záznam o podávání jídla do horní části trávicí trubice je z 16. století. Tehdy tekuté jídlo stříkali do žaludku z vaku močového měchýře zvířete pomocí duté trubice. Ta byla vytvořena z velrybí kosti pokryté úhoří kůží. Používaly se i kožené nebo stříbrné trubice. Začátkem 19. století se na výrobu žaludečních sond začala používat guma. Dnes se používá endoskop - optický přístroj pro zobrazování vnitřních dutin.

Problémy s polykáním mohou být způsobeny mnoha faktory – bolestí v krku při onemocněních horních cest dýchacích, zúžením hltanu záněty nebo nádory. Pokud má pacient dlouhodobé poruchy polykání nebo při něm pociťuje i bolest, měl by vyhledat lékaře. Poruchy polykání mohou vzniknout v každém věku.

Unikátní operace jícnu (zdroj: ČT24)

Problémy s polykáním mohou být prvním příznakem rakoviny

Jedním z často se vyskytujících zhoubných nádorů v oblasti hlavy a krku je nádor jícnu. Rakovina jícnu je velmi nebezpečná a začíná potížemi s polykáním. V momentě, kdy nádor proroste do cévy, objevuje se krvácení. Pokud je cévou aorta, tedy největší a nejdelší životně důležitá tepna, je osud pacienta zpečetěn. I proto je také v případě nádoru jícnu třeba vydat se za lékařem na vyšetření při prvním podezření. Základem vyšetření je vyšetření jícnu pomocí endoskopu.

V případech, kdy není nutné odstranit jícen, se zavádí pro zmírnění polykacích obtíží endoprotéza. V současné době se také často používají výztuže z kovového nebo plastického pletiva, které usnadňují průchodnost orgánu.

Pálí vás často žáha? Jděte k doktorovi

Jednou z příčin vzniku nádoru na jícnu je reflux čili vrácení žaludeční kyseliny do jícnu. Lékař Jan Martínek proto apeluje na lidi, které skoro denně pálí žáha a léčí se pomocí antacidů, aby šli k lékaři a nechali se vyšetřit. Řada pacientů ale přijde pozdě a s nemocí už se nedá nic dělat. „Polykací potíže už jsou většinou pozdním příznakem, a proto to pálení žáhy nelze úplně podcenit, pacienti by měli být endoskopicky vyšetřeni,“ uvedl přednosta I. chirurgické kliniky ve fakultní nemocnici v Olomouci Čestmír Neoral. 

Pokud pacient přijde včas, tak jsou možnosti léčby hned dvě – buď se nádor odstraní při operaci, nebo pomocí speciálního přístroje. „Pokud tam již vyčnívá nějaký nádorek, odstraní se endoskopicky a celá ta riziková plocha kolem se vlastně vypálí,“ vysvětluje lékař Julius Špičák. Po vypálení je pak riziko návratu rakoviny minimální.