Vedení ČSSD je kompletní, ženský post doplnila Gajdůšková

Ostrava - Předsednictvo ČSSD při volbě na ostravském sjezdu doplnila senátorka Alena Gajdůšková. Získala 292 hlasů, tedy přesně potřebný počet, a porazila tak dosavadní místopředsedkyni strany Marii Benešovou. Sociální demokraté se také věnovali programu nebo stanovám. Dnešní vzácnou návštěvou byl slovenský premiér Robert Fico, který v projevu vyzdvihoval potřebu hodnot sociální demokracie a soudržnost strany. Již včera sjezd rozhodl o mužském předsednictvu strany, mandát obhájil šéf ČSSD Bohuslav Sobotka i jeho 1. místopředseda Michal Hašek. Z vedení strany naopak vypadl neúspěšný prezidentský kandidát Jiří Dienstbier.

ČSSD má ve stanovách vyhrazené jedno místopředsednické křeslo pro ženu. Výběr dámy, která post obsadí, si dnes delegáti sjezdu zopakovali, v noci na dnešek se v první volbě nepodařilo ani jednu z kandidátek zvolit. V noční volbě přitom byla Benešová o několik hlasů úspěšnější. Před dnešní, druhou volbou se spekulovalo o nominaci některé třetí členky strany jako kompromisní kandidátky, to se však nakonec nestalo.

Obě kandidátky krátce po 9:30 znovu vystoupily s krátkými projevy. Benešová v první volbě získala 271 hlasů, tedy o dva více než Gajdůšková. Delegátům opět nabídla dlouholeté zkušenosti s boji proti korupci a zdůraznila, že v případě zvolení se bude této oblasti dále usilovně věnovat. Gajdůšková zmínila, že bude nadále bojovat za hodnoty sociální demokracie. „Ano, jsem idealistka, proto se obracím na vás, protože to rozhodnutí je ve vašich rukou. A já slibuji, že vždy budu loajální vůči sociální demokracii. Posím o vaši podporu,“ řekla místopředsedkyně Senátu.

  • Alena Gajdůšková: Já jsem přesvědčená o tom, že vyhrálo to, že jsem se postavila za hodnoty a principy ČSSD. Sama o sobě říkám, že jsem idealistka. Jak je vidět, tak idealismus, víra, že tahle společnost může být sociální, svobodná, nakonec vyhrála.
Špičky ČSSD
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

ČSSD po sjezdu obmění stínovou vládu 

Sociální demokraté se po dnes ukončeném sjezdu strany chtějí zaměřit na obměnu své stínové vlády. Vyřadit z ní chtějí slabé články. Její novou podobu představí během několika týdnů. Novinářům to dnes v Ostravě řekl staronový předseda strany Bohuslav Sobotka.

„Po sjezdu nás čeká debata o změnách ve stínové vládě tak, aby stínová vláda jednak pomáhala sociální demokracii lépe plnit opoziční roli, ale už mnohem více by se měla začít připravovat na úkoly případné příští vlády, pokud vyhrajeme volby do Poslanecké sněmovny,“ řekl Sobotka.

Vedení ČSSD si také nově vymohlo možnost zasahovat do kandidátních listin před volbami. Prosadilo také opatření proti masovému náboru nových členů, který někdy bývá zneužíván k zesílení vlivu některých stranických křídel, zejména v regionech. Změny vyplývají z nových stanov, které dnes na druhý pokus schválili delegáti ostravského sjezdu.

Sjezd ČSSD
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Delegáti si včera zvolili do čela strany dosavadního předsedu Bohuslava Sobotku a statutárního místopředsedu Michala Haška. Oba deklarovali svůj zájem vyhrát pro sociální demokracii volby do Poslanecké sněmovny, které by měly proběhnout příští rok počátkem léta.

  • Bohuslav Sobotka: Můj úkol je jasný: Vyhrát volby do Poslanecké sněmovny a sestavit vládu se sociálnědemokratickým programem. Po osmi letech v opozici dlužíme našim sympatizantům a voličům volební vítězství. Tento dluh jsem připraven splatit. (Více ze Sobotkova projevu čtěte zde)
  • Michal Hašek: Slibuji, že nadále chci být s předsedou strany Slávkem Sobotkou ve společném tandemu a pracovat na co nejlepším výsledku pro sociální demokracii a pro naši nádhernou zemi. (…) Jsem připraven být zlým mužem sociální demokracie - směrem k našim protivníkům, protože častokrát si to opravdu zaslouží. (Více z Haškova projevu čtěte zde)

Dienstbiera vystřídal Chovanec

Jasná byla po včerejším jednání i jména čtyř z pěti místopředsedů. Stranické vedení doplnili Lubomír Zaorálek, Martin Starec, Zdeněk Škromach a nově také plzeňský hejtman Milan Chovanec. Z předsednictva strany naopak vypadl prezidentský kandidát Jiří Dienstbier; patřil přitom mezi blízké spolupracovníky předsedy strany Bohuslava Sobotky, který o Dienstbierovo zvolení delegáty sjezdu také nepřímo požádal (o volbě předsednictva čtěte zde).

  • Milan Chovanec: Čím jsem delegáty oslovil? To je otázka na ně, ale asi tím, co jsem řekl. Mám zájem na tom, aby se do vrcholné politiky dostal pohled zdola. Jiří Zimola tím, že se vzdal kandidatury, mi hodně pomohl.

Podle hlasů, které zaznívaly v kuloárech ostravského kongresového centra Gong, měli straníci Dienstbierovi za zlé jeho individualismus a kritiku někdejšího šéfa ČSSD Miloše Zemana před prvním kolem prezidentské volby.

  • Jiří Dienstbier: Moje názory v předvolebním klání samozřejmě mohly být podstatný faktor. Na druhou stranu i s tímto vědomím bych se zachoval stejně, protože jestliže zastávám nějaké postoje před prvním kolem prezidentské volby, tak nebudu obracet.
  • Bohuslav Sobotka: Obávám se, že trochu zvítězila sebevražedná tendence a Jiří Dientstbier neprošel. Pro mě to určitě zklamání je, protože si myslím, že Jiří Dientsbier patří do vedení sociální demokracie. Ale rozhodli delegáti a to musí respektovat i předseda strany.Vypadl prezidentský kandidát Jiří Dienstbier.

Sjezdové ohlasy v tisku opanoval Zeman

Lidové noviny akcentují především sjezdový projev Miloše Zemana. Hovoří o tom, že prezident ČSSD „uhranul“, na sjezdu se  „pasoval na hlavního hybatele a zároveň vítěze víkendového dění“ a delegáty si „ochočil“, když se vládní duo Sobotka-Hašek přihlásilo k Zemanově vizi o jednobarevném kabinetu ČSSD. K volebním ambicím strany i Sobotkovu deklarovanému závazku nezískávat hlasy populisticky, se LN staví mírně skepticky: „Sociální demokraté nám mohou malovat leccos, realita bude samozřejmě (jako vždy) jiná.“

Mladá fronta DNES si vedle Zemanovy přítomnosti všímá i neúspěchu Jiřího Dienstbiera. „Důležitá zpráva z ostravského sjezdu ČSSD: Jiří Dienstbier, nejpopulárnější politik strany, už není místopředsedou,“ uvádí deník, který Dienstbierův debakl dává do souvislosti s jeho kritikou Miloše Zemana. Cituje také nejmenovaného delegáta sjezdu: „Tady by dneska vyhrála i Zemanova rohožka.“

Také Právo sleduje přítomnost Miloše Zemana na ostravském sjezdu a uvádí, že „prožil triumfální, byť dočasný, návrat na půdu ČSSD“. Deník zdůrazňuje také silný mandát, který získal Bohuslav Sobotka – podpořilo ho 84 procent delegátů. Podle komentátora Alexandra Mitrofanova je tak Zemanova vstřícnost pragmatickým gestem, „prezident nabídl spojenectví síle,“ uvádí.

Sjezdu se věnuje i slovenský deník SME, který za cynismus a pokrytectví označil Zemanovo prohlášení, že jako prezident má být nadstranický, ale že jako občan si přeje vítězství ČSSD v příštích volbách. „Soukromá osoba nevystupuje s jedním z hlavních projevů na sjezdu politické strany a nelétá na tento sjezd státním vrtulníkem. I papalášský příjezd měl ukázat, že Zeman se celou váhou své funkce postavil za jednu část politického spektra,“ napsal komentátor.

Vydáno pod