Rušení pražských organizací ODS? Svoboda nevyloučil další tažení

Praha – Největší krizi má pražská ODS za sebou, vnitrostranické zásahy proti nedůvěryhodným členům však budou pokračovat. V Otázkách Václava Moravce to uvedl pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Nevyloučil ani rušení dalších oblastních organizací tak, jako tomu bylo na konci února, kdy vedení strany rozpustilo organizace ODS v Praze 4 a 12 a středočeskou organizaci Praha-západ.

„V případě, když to bude potřeba a když ve sdružení nedojde k vnitřní změně, budeme pokračovat dál,“ oznámil Svoboda v České televizi. „Personální problémy a všechny problémy s tím, že jsou naši představitelé nedůvěryhodní, budeme řešit všemi prostředky, které má ODS k dispozici – a jeden z těch prostředků je rušení místních a oblastních sdružení,“ dodal s tím, že v tuto chvíli ale strana takto radikální řešení nechystá.

Ke zrušení buněk ve dvou pražských částech a v Praze-západ přistoupila výkonná rada ODS poslední únorový den. Svůj krok vysvětlovala tím, že jsou v jejich řadách osobnosti, které nemají důvěru voličů, jako další důvod udávala netransparentní nábor nových členů. Špičky strany tak vyslyšely i stoupající neklid ve stranické základně, která v souvislosti se sérií volebních porážek volá vedení ODS ke změně kurzu.

Zástupci zrušených organizací s rozhodnutím nesouhlasí, označili ho za spiknutí neúspěšných a odplatu za kritiku šéfa strany a premiéra Petra Nečase, jehož dlouhodobým podporovatelem je také primátor Svoboda. Obnovu sdružení v Praze 4 už dostal na starost místopředseda pražské ODS Zdeněk Zajíček, garantem pro Prahu 12 bude senátor Tomáš Grulich a podle Svobody by měly být buňky nově postaveny za dva měsíce.

Svoboda: Pražská ODS má největší krizi za sebou

„Jednáme a jsme rozhodnuti, že budeme jednat dál, to není náš poslední krok,“ řekl ke zrušení tří buněk Svoboda a zároveň uvedl, že pražská ODS má „zcela zaručeně“ největší krizi za sebou.

„Jsem představitel proudu slušných, v řadě případů zakládajících členů a slušných mladých členů, kteří se nesmíří s tím, že politika bude výtahem k moci, výtahem k majetku,“ prohlásil. Zdůraznil, že občanští demokraté v Praze už jsou „za fází hovoření“ o problému s lidmi, kteří mají politiku především jako výtah k moci a vlastním obchodům, a jednají. „Snažíme se to vyřešit a tu garnituru měníme,“ řekl.