U antimonopolního úřadu graduje spor o „Šiškův tendr“

Brno – Na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) graduje spor o systém na výplatu sociálních dávek. Zakázku ministerstva práce a sociálních věcí, za níž stál náměstek Vladimír Šiška, napadla společnost Student Agency, a úřad ji následně zrušil. Proti tomuto rozhodnutí se ale odvolali všichni účastníci sporu, a případem se tak bude zabývat rozkladová komise předsedy ÚOHS Petra Rafaje.

„Možnou délku druhostupňového řízení nelze předvídat, obvyklá doba projednání rozkladů se pohybuje v řádu několik měsíců,“ informoval šéf antimonopolního úřadu Rafaj.

Proti zrušení tendru se odvolalo ministerstvo vnitra, ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV), vítěz tendru Fujitsu Technology Solutions i sama společnost Student Agency. Kvůli podaným rozkladům se odkládá zrušení dodatků ke smlouvám, které ÚOHS zkoumal. Podle původního rozhodnutí ÚOHS z konce února by přestaly platit pět měsíců od chvíle, kdy rozhodnutí ÚOHS nabude právní moci.

Sporný systém pro MPSV a Šiškova stopa:

Ministerstvo práce pod někdejším vedením Jaromíra Drábka (TOP 09) na nový systém pro vyplácení dávek neorganizovalo tendr, ale připojilo se k rámcové smlouvě s firmou Fujitsu Technology Solutions. Tu má Česko od roku 2008, kdy ji coby centrální zadavatel uzavřelo ministerstvo vnitra. Obě ministerstva od ÚOHS dostala také půlmilionové pokuty. Drábek v únoru řekl, že jeho úřad postupoval při výběru dodavatele systému pro vyplácení dávek správně a realisticky. Musel kvůli úsporám zlevnit provoz a zajistit včas start reformy.

Tendr hraje roli v policejním obvinění odvolaného náměstka MPSV Vladimíra Šišky. Kriminalisté Šišku spolu s ředitelem odboru informatiky Milanem Hojerem viní z podplácení, firmě OKsystem prý nabídli přidělení jiné, nejméně stomilionové zakázky právě za stažení stížnosti u antimonopolního úřadu.

ÚOHS dosud tvrdil, že uzavřením dodatků překročila ministerstva rozsah předmětu plnění, jak byl vymezen v původní rámcové smlouvě. „Ministerstva měla zadat plnění služeb na základě smluv, které by byly uzavřeny na základě výsledků řádného zadávacího řízení. Jejich postup tak mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky,“ uvedl již dříve Rafaj.

ÚOHS posuzoval zatím pouze dva dodatky, další čtyři má ještě na stole. Případem se zabýval na základě podnětu společnosti Student Agency. Na tendr si stěžovala i KDU-ČSL. Student Agency rozhodnutí antimonopolního úřadu také napadla.

„Rozhodnutí je formálně v pořádku, ale ÚOHS jednal pomalu. Rozhodl se zpožděním a také špatně v tom, že sice zabraňuje plnění smlouvy do budoucna, nikoliv však do minulosti. Ze dvou miliard už firma Fujitsu dostala polovinu,“ uvedl majitel Student Agency Radim Jančura. Ten chce, aby Rafaj ve druhoinstančním rozhodování přehodnotil výsledek první instance, a aby daňový poplatník dostal zpátky i již proplacenou miliardu. „Fujitsu se pak může soudit o náhradu škody, která může být mnohem menší než jedna miliarda,“ míní Jančura.