Korupce v justici: Obviněný žalobce Fiala přišel dočasně o funkci

Praha - Ministr spravedlnosti Pavel Blažek dočasně zprostil výkonu funkce státního zástupce Františka Fialu, který je spolu se soudcem Ondřejem Havlínem obviněn z korupce. Havlín je od konce února ve vazbě a od minulého týdne má rovněž pozastavený výkon funkce. Základním důkazem o korupci mají být nahrávky skryté kamery, kterou do jeho kanceláře umístila policie.

„Ministr spravedlnosti dnes podepsal rozhodnutí, že se státní zástupce Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 2 JUDr. František Fiala zprošťuje výkonu funkce státního zástupce, a to na dobu do pravomocného ukončení trestního stíhání,“ uvedla mluvčí resortu Štěpánka Čechová. Účinky rozhodnutí nastanou dnem, kdy bude Fialovi doručeno. Žalobce měl na starosti převážně trestné činy v dopravě. Z těch známějších řešil případ řidiče tramvaje, která vykolejila na Karlově náměstí a zahynuli přitom dva lidé, nebo kauzu moderátora Leoše Mareše, který autem srazil motorkáře a způsobil mu vážné zranění.

V kauze čelí obvinění i advokát Karel Matějka, koncipient a někdejší šéf policejní inspekce Boris Štefl a dva lidé mimo legislativu. Jejich jména ale zatím známá nejsou. S Matějkou a Šteflem už Česká advokátní komora zahájila řízení o možném pozastavení výkonu advokacie. Policie nevylučila, že v následujícíh týdnech obviní ještě další lidé.

Ondřej Havlín
Zdroj: ČT24

Systém měl fungovat tak, že se movitý klient, který spáchal trestný čin, obrátil na advokáta Matějku a koncipienta Štefla a ti směřovali k Fialovi a Havlínovi; se žalobcem i soudcem se mělo dát úplatou za protislužbu dohodnout na podobě rozsudku. Šlo hlavně o majetkové trestné činy a případy v oblasti dopravy. Nechali si platit například za to, aby pachatelé nepřišli o řidičský průkaz.

Policii se podařilo shromáždit důkazy, podle kterých měl Havlín minimálně v 17 případech přijmout úplatek, jednalo se o statisícové částky. Česká televize zjistila, že nikdo z hlavních aktérů kauzy nepodal proti obvinění stížnost a částečně se přiznali.