Případ inzerátu proti Schwarzenbergovi odložen

Praha - Policie odložila trestní oznámení podané ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem. To směřovalo proti anonymnímu inzerátu, který v závěru prezidentské kampaně otiskl deník Blesk. Informaci přinesl server Týden. Inzerát akcentoval německá témata, zejména Schwarzenbergův kritický postoj k poválečnému odsunu sudetských Němců.

„Provedeným šetřením nebyly zjištěny skutečnosti důvodně nasvědčující spáchání trestného činu, přestupku či správního deliktu,“ cituje Týden.cz policejní mluvčí Andreu Zoulovou.

Text inzerátu se týkal poválečného uspořádání Československa a takzvaných Benešových dekretů. V první den druhého kola volby, kde proti sobě stál Karel Schwarzenberg a pozdější vítěz Miloš Zeman, ho otiskl deník Blesk. V tisku si ho prostřednictvím mediální agentury zadal právník Vladimír Zavadil, podle některých informací bývalý spolupracovník StB. Server Týden.cz nyní uvádí, že není vyloučeno, že se za tento počin právník dočká postihu ze strany České advokátní komory. „Šetření nebylo ještě uzavřeno,“ sdělila webu mluvčí komory Iva Chaloupková.

Inzerát, který vyzýval „Nevolte Karla Schwarzenberga“, posouval Schwarzenbergovy výroky z doby předvolební kampaně. Stojí tam například, že řekl, že by měl být prezident Edvard Beneš podle dnešních zákonů postaven před haagský tribunál pro válečné zločince. Dále v něm stojí, že šéf TOP 09 považuje poválečný odsun Němců za nespravedlivý, aniž bere na zřetel mnichovský diktát, a považuje Benešovy dekrety za neplatné.

Podle dřívějšího vyjádření Schwarzenbergova týmu inzerát porušil volební zákon a dalo se uvažovat o tom, že představuje šíření poplašné zprávy. Volební štáb jeho rivala Miloše Zemana (SPOZ) se od inzerátu distancoval a sdělil, že s ním nemá nic společného.

Někdejší mluvčí Schwarzenbergova volebního týmu Marek Pražák o odložení trestního oznámení nevěděl a na ministerstvu zahraničí, v jehož čele Schwarzenberg stojí, se k věci nehodlají vyjadřovat. „Prezidentská kampaň nijak nesouvisí s prací ministerstva, takže se k tomu nebudeme vyjadřovat,“ sdělil Karel Šrol z tiskového odboru.