Šéf brněnského finančního úřadu zadržen kvůli korupci

Brno - Protikorupční policie včera v souvislosti s případem krácení DPH zadržela ředitele brněnského finančního úřadu. Šéf územního pracoviště FÚ Brno III Miroslav Kuba je stíhán kvůli údajnému přijetí úplatku a kvůli zneužití pravomoci úřední osoby. Spolu s ním kriminalisté zadrželi dalších 7 osob, následně byli tři z nich propuštěni. Podle útvaru měli obvinění při daňovém úniku způsobit škodu 26 milionů korun.

Celkem bylo obviněno 5 fyzických osob a 2 právnické osoby. Obviněný ředitel finančního úřadu Kuba měl opakovaně obdržet úplatky, a to nejen ve formě peněz, ale i v podobě darů či služeb. Za ty měl umožňovat neoprávněné čerpání nadměrných odpočtů daně z přidané hodnoty. Hrozí mu tak odnětí svobody na pět až 12 let.

Další čtyři obvinění jsou zástupci právnických osob, kteří jsou stíháni pro trestný čin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Dva z nich jsou navíc obviněni z trestného činu podplácení. Zástupcům firem hrozí až deset let vězení. Uvedl to mluvčí Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Ibehej.

Kriminalisté v rámci akce s krycím názvem Antonius celkem zadrželi 8 osob a provedli 11 domovních prohlídek. Vyšetřování dosud nebylo ukončeno, více podrobností proto Ibehej odmítl podat. „Stále totiž pracujeme na některých úkonech,“ vysvětlil. Pět obviněných je stále zadrženo.

Generální ředitelství kvůli případu přijalo „nezbytná opatření“ a pomáhá policii s vyšetřováním. Vzhledem k rozpracovanosti kauzy ji ani mluvčí Petra Homolová blíže nekomentovala.

Policie zadržela ředitele finančního úřadu v Brně (zdroj: ČT24)