Žalobce navrhl Vondroušovi přísnější trest. Obhájce chce Klause za svědka

Praha – Státní zástupce podle zjištění ČT zpřísnil Pavlu Vondroušovi, který v Chrastavě při slavnosti vystřelil z airsoftové pistole na tehdejšího prezidenta Václava Klause, kvalifikaci činu z výtržnictví na násilí proti úřední osobě. Vondroušův obhájce Jiří Vyvadil s postupem žalobce nesouhlasí a žádá zastavení obžaloby.

Policisté navrhli obžalovat Vondrouše 5. března z výtržnictví, státní zástupce šel ale už následující den v kvalifikaci ještě dál. Z původních nejvýše dvou let rázem Vondroušovi hrozí až šest let vězení. Státní zastupitelství nechce zatím případ komentovat, a to až do doby, než si Vondrouš oznámení o obžalobě převezme.

„Spíš tam vidím přílišnou aktivitu státního zástupce, protože komisař tuto kvalifikaci neviděl,“ řekl pro ČT Vondroušův obhájce Vyvadil. Upozornil, že v případě hlavního líčení hodlá pozvat Klause jako svědka. „Upřímně řečeno, kromě něj si toho téměř nikdo nevšiml,“ dodal obhájce Vyvadil.

Obhájce Pavla Vondrouše Jiří Vyvadil
Zdroj: ČT24

I z televizních záběrů je vidět, že na střelce nereagovala v září v Chrastavě ani Klausova ochranka. Šéf Útvaru pro ochranu prezidenta Jiří Sklenka po útoku rezignoval, jednání ochránců hlavy státu prověřovala i Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Stíhání dvou policistů nakonec zastavil sám Klaus. Pavel Vondrouš by svůj čin v obdobné situaci neváhal zopakovat. Už několikrát prohlásil, že neútočil na konkrétní osobu, ale „na to, jak funguje celý systém.“

Události o zpřísnění kvalifikace pro Pavla Vondrouše (zdroj: ČT24)