Nejlepší sestra roku je Libuše „Nezmar“ Koppová

Praha – Vítězkou ocenění Sestra roku 2012 se stala Libuše Koppová z Třince. Vedle téměř padesátileté praxe v ošetřovatelství a přednáškové činnosti je aktivní v komunitní a sociální péči. Patří mezi zakladatele společnosti Medica, která poskytuje domácí zdravotní a mobilní hospicovou péči, a ve svých dvaašedesáti letech začala studovat vysokou školu; nyní pokračuje v magisterském studiu. Při slavnostním galavečeru na pražském Žofíně navíc převzala i ocenění za celoživotní dílo v ošetřovatelství.

Podle slov navrhovatelky je Libuše Koppová „nezmar“. Začínala na oddělení popálenin v třinecké nemocnici, působila jako anesteziologická sestra ARO či staniční sestra pro anestezii a rychlou záchrannou službu a v letech 1990 až 2004 jako hlavní sestra nemocnice. Od roku 1967 přednáší, absolvovala řadu kurzů, třeba o holistickém přístupu v ošetřovatelství či organizaci a řízení zdravotnictví.

Ani odchod do důchodu pro ni neznamenal zmírnění pracovního tempa, studuje vysokou školu, přednáší o stárnutí a stáří, etice, psychologii či komunikaci. Tisíce žáků osmých a devátých tříd proškolila v první pomoci. Ve společnosti Medica, kterou spoluzaložila, využívá zkušenosti z třicetileté praxe výjezdové sestry na záchrance.

Vítězové soutěže Sestra roku
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

V kategorii sestra v lůžkové a ambulantní péči zvítězila Dagmar Šperlová, která se jako staniční sestra v Hospici Dobrého Pastýře v Čerčanech věnuje umírajícím i jejich rodinám. Pacienti a rodiny ji oceňují jako zkušenou a empatickou odbornici, která je dokáže uklidnit. Vítězkou kategorie sestra v komunitní a sociální péči je Lenka Šetelíková, která pomohla za deset let v občanském sdružení Bolíto stovkám dětí vyrovnat se s popáleninovým traumatem. Organizuje například zdravotně-rehabilitační pobyty v cizině i sportovní programy v tuzemsku.

Kategorii sestra v managementu a vzdělávání vyhrál Alan Ryba, který vede vzdělávací středisko pražské záchranky. Připravil systém vzdělávání v přednemocniční neodkladné péči, který převzala pro školení záchranářů ostatní střediska v ČR. Podílel se také na přípravách legislativního zakotvení specializačního vzdělávání zdravotnických záchranářů a na tvorbě řady vzdělávacích programů, například pro řidiče vozidel záchranky.

Soutěž Sestra roku

Letos se rozdělovala ocenění sestrám potřinácté. Program večera byl koncipován jako poděkování sestrám za jejich mimořádnou a zodpovědnou práci. Soutěž Sestra roku vyhlašuje odborný časopis Sestra. Záštitu mají Dagmar Havlová za Nadaci Dagmar a Václava Havlových VIZE 97. Soutěž zaštítili také ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) a pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS), oba původní profesí lékaři.