Zůstane Mládek stínovým ministrem financí? Rozhodne sám Sobotka

Praha – To, kdo bude či nebude ve stínové vládě ČSSD, je na rozhodnutí předsedy strany. Tak zareagoval předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka na výzvy, aby stínovou vládu opustil Jan Mládek, kterého nejen média a opozice, ale i přední představitelé ČSSD kritizují za poslední výroky ohledně živnostníků a penzijního systému. Sám Sobotka dnes Hospodářským novinám (HN) řekl, že je s Mládkovou prací „hrubě“ nespokojen. „To, co prezentoval, byly jeho osobní názory, nikoli stanovisko ČSSD,“ dodal předseda ČSSD.

O podobě stínové vlády předseda ČSSD rozhodne sám po schůzkách s nynějšími členy i možnými adepty v horizontu několika týdnů. Cílem podle něj je, aby obměněná stínová vláda byla při uskutečňování stranické politiky aktivnější a efektivnější. „Chci, aby jednotliví stínoví ministři byli odborně na výši a aby byli schopni připravit realistický program sociální demokracie pro příští volby. To jsou kritéria, která mne v této chvíli budou zajímat,“ řekl Sobotka. 

Mládek pro HN: Odchod do důchodu se bude muset přizpůsobit průměrnému dožití

  • „V řadě zemí mají stanoveno, že průměrný důchodce má pět let mezi odchodem do důchodu a úmrtím. Je to tedy trochu cynické, ale bohužel jinak to nejde. Myslím, že tuto debatu tady bude nutné rovněž otevřít. Odchod do důchodu se bude muset přizpůsobit průměrnému dožití. Pokud by totiž ten systém běžel dál, tak bychom se dopracovali k tomu ruskému řešení penzijního systému, že se většina mužů vůbec nedožije důchodu.“

První místopředseda strany Michal Hašek v dnešních HN naznačil, že očekává Mládkovu rezignaci. Stínového ministra financí kritizovali podle HN i další místopředsedové Lubomír Zaorálek či Zdeněk Škromach. Vystupování stínového ministra financí se nelíbí ani vedení pražské organizace sociální demokracie. Ta se od jeho výroků distancovala a doporučila vedení, aby Mládek ve stínové vládě skončil.

Sobotka o Mládkovi

„Zaznívají hlasy, že by Jan Mládek ve stínové vládě být neměl. Zaznívají také hlasy, že to je renomovaný odborník, který by ve stínové vládě měl zůstat,“ poznamenal Sobotka k osobě Jana Mládka. Všechny podněty od členů a sympatizantů nejsilnější české opoziční strany prý „vnímá“, ke konkrétním jménům se však zatím nechce vyjadřovat. 

Právě osoba Jana Mládka měla být podle informací HN tématem pátečního jednání vedení ČSSD, nicméně podle Sobotky se páteční grémium otázkou složení stínové vlády zabývat nebude. „Určitě se budeme zabývat otázkou rozdělení kompetencí mezi jednotlivé místopředsedy ČSSD, protože to se musí vždycky po sjezdu řešit,“ míní předseda strany. 

Špičky ČSSD
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Mládkova slova o penzijním systému rozlítila i občanské demokraty: „Věty pana Mládka o zvýšení věku odchodu do důchodu znamenají, že vzhledem k průměrnému věku dožití budou ženy odcházet do důchodu v 75 letech a muži v 70 letech. Konečně ČSSD naznačila ústy pana Mládka své budoucí kroky,“ kritizovali stínového ministra financí sociální demokracie ve svém usnesení senátoři za občanské demokraty, o němž informovali server iDNES. 

A nejde jen o penze

Jan Mládek se musel několikrát omluvit za svá slova na víkendovém sjezdu sociální demokracie, v nichž přirovnal živnostníky k parazitům. Přitom podstatou jeho sobotního projevu nebyl útok na živnostníky, ale upozornění, že je potřeba upravit systém výdajových paušálů, na což upozorňoval i současný ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Právě Kalousek chtěl již v roce 2010 výdajové paušály snížit, jelikož prý byly pro podnikatele příliš výhodné. Od premiéra Petra Nečase (ODS) se mu ale podpory nedostalo.

Sjezd ČSSD
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Na pondělní tiskové konferenci Mládek své sobotní výroky označil „mediálně neobratné“: „Kategoricky odmítám, že jsem hovořil o živnostnících jako parazitech. Měl jsem na mysli výhradně nepoměr daňových příjmů mezi jednotlivými kategoriemi osob,“ vysvětlil Mládek. Podle ČSSD by živnostníci měli mít lepší podmínky než zaměstnanci vzhledem k rizikům svého podnikání, „boji s úřady“ a nižší sociální ochraně.

Osud Jana Mládka rozřeší Bohuslav Sobotka (zdroj: ČT24)