Vláda by měla více platit za státní pojištěnce, navrhuje sněmovna

Praha - Opoziční poslanci vyzvali kabinet Petra Nečase, aby ještě letos zvýšil platby do zdravotnictví za státní pojištěnce. Navýšení by mělo činit podle usnesení 50 korun za měsíc. Nyní dostávají zdravotní pojišťovny za státní pojištěnce, tedy například za děti a důchodce, 723 korun měsíčně. Částka se několik let nezvyšovala. Podle mluvčího ministra financí Ondřeje Jakoba není navýšení letos reálné.

Pojišťovny dají ročně na péči přes 200 miliard korun, navýšení by jim přineslo více než tři miliardy. Pro usnesení, které navrhla komunistka Soňa Marková, hlasovalo 55 ze 108 přítomných poslanců, 49 vesměs koaličních poslanců bylo proti. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) se hlasování zdržel. Mluvčí ministra financí Ondřej Jakob řekl, že z hlediska rozpočtu navýšení letos reálné není.

O navýšení plateb za státní pojištěnce žádal ministr Heger loni vládu neúspěšně. „Situace státního rozpočtu nedává velkou naději, že s tím vláda bude souhlasit,“ řekl ministr a připomněl, že výběr pojistného klesá s tím, jak stoupá nezaměstnanost. Systém je už třetím rokem v napětí. Negativní bilanci zatížila také zvýšená DPH. „Takže nějakou podporu by systém zasloužil, já bych to určitě uvítal,“ řekl.

Usnesení o navýšení plateb je podle Hegera nejisté

Výzvu kabinetu sněmovna přijala po debatě o zprávě o hospodaření zdravotních pojišťoven za předloňský rok, kdy všechny skončily v červených číslech. Celková ztráta činila přes pět miliard korun. Diskuse byla poměrně ostrá, z úst opozice padala i slova o tunelování zdravotnictví.

Marková kritizovala úhradovou vyhlášku, která je prý spolu s inflací a zvýšením DPH katastrofou pro nemocnice. Ministerstvo navíc podle ní bojuje se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou. „Toto ministerstvo zdravotnictví dělá všechno pro to, aby české zdravotnictví nefungovalo pro pacienty,“ uvedla Marková. Poukazovala na to, že navýšení plateb za státní pojištěnce měly ve volebním programu skoro všechny strany. Heger označil slova o tunelování a o tom, že se systém zdravotnictví zhroutí, za „výkřiky ideologicko-politického rázu, které nemají opravdu žádnou podstatu“.

Zprávu o hospodaření pojišťoven poslanci neodsouhlasili. Právě kvůli způsobu schvalování je podle Hegera nejisté, zda usnesení o navýšení plateb, které Marková podala jako doprovodné, platí. „Pokud by platilo, tak samozřejmě ho vláda musí vzít na vědomí, ale určitě ji to nezavazuje k tomu, aby to udělala,“ shrnul ministr.