Na půlmiliardovou pokutu krajský soud jednoduše nemá

Brno – Peripetie kolem brněnského justičního paláce se znovu vynořily na světlo světa, Krajský soud v Brně totiž nemá z čeho zaplatit 480 milionů korun, které mu jako pokutu uložil finanční úřad za chyby při stavbě. Předsedovi soudu Jaromíru Pořízkovi, kterého kvůli problémům s budovou stíhá policie, navíc hrozí odvolání z funkce. Spor o rekordní pokutu by se měl dočkat svého rozřešení u královéhradeckého soudu příští týden.

Suma, kterou má soud uhradit, představuje zhruba jeho roční rozpočet. Musel by si tedy při splácení zřejmě říct o příspěvek od státu, v důsledku toho by ale patrně došlo jen k přesunu veřejných financí mezi resorty. Pokuta od finančních kontrolorů přitom nesouvisí s přemrštěnou cenou areálu, je to trest například za špatné termíny splatnosti na fakturách během stavby.

Šéf krajského soudu Jaromír Pořízek je první, na koho dopadla hrozba trestu za předražený areál. Na podzim 2013 ho začala stíhat policie. „Já se usmívám, ale je to pro mě těžké. Už pět let prožívám stres. Doufám, že se úspěšně ubráním. Považuji trestní stíhání za naprosto nesmyslné,“ míní soudce Pořízek.

Náklady stavby postupně rostly. Podle prvních odhadů měl areál stát 805 milionů, ministerstvo spravedlnosti nakonec schválilo upřesněný rozpočet 1,7 miliardy korun. Nakonec však činily celkové náklady 1,9 miliardy. Podle Nejvyššího kontrolního úřadu tehdy ministerstvo příliš slepě kývalo na navyšování rozpočtu o stamiliony. Policie sice už v roce 2009 prověřovala podezření z rozpočtové nekázně, tehdy ale nikoho neobvinila. Stíhání předsedy soudu Jaromíra Pořízka přišlo až s tříletým odstupem.

Problémy s pokutou za předražený justiční palác (zdroj: ČT24)