ČT: Problémový registr vozidel dostanou na starost noví provozovatelé

Praha - Centrální registr vozidel bude mít podle zjištění České televize nové provozovatele, kteří neprošli výběrovým řízením. Společnosti Telefónica a Autocont od dubna nahradí současného správce - tedy ATS Telcom. Ten sice celý systém vyvinul a dosud spravoval, registr ovšem hned po loňském spuštění několikrát zkolaboval a výrazně zpomalil přihlašování aut. Úkolem nových provozovatelů proto bude jej zrychlit a zlevnit.

„Máme už zajištěnou infrastrukturu pro přenos dat. O tu se bude starat firma Telefónica. O počítače na obcích se bude starat firma Autocont,“ konstatoval mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold. O podílu současného provozovatele ATS - Telcom se jedná.

Nové provozovatele vybralo ministerstvo bez výběrového řízení. Zapomnělo jej totiž včas vypsat. Proto se rozhodlo pro řešení, které označuje za dočasné. Telefónica a Autocont teď mají jen 10 dní na to, aby zajistily, že auta bude možné přihlašovat a odhlašovat i v dubnu. „Všechny kroky, které v poslední době děláme, směřují k tomu, aby s registrem žádné další komplikace nebyly,“ podotkl Neřold.

Registr vozidel
Zdroj: ČT24/Jan Langer

Za devět měsíců od spuštění se podařilo nový systém alespoň zrychlit. Místo několika dnů tak čekají řidiči na přihlášení auta tři až pět hodin. „V současné době funguje zhruba na 80 procentech toho starého systému. Jsou tam určité problémy s rychlostí,“ uvedla mluvčí Magistrátu hlavního města Prahy Tereza Králová.

Provizorní provoz registru by měl fungovat až do konce roku. Do té doby by mělo ministerstvo dopravy vysoutěžit nového provozovatele.

Registr vozidel změní provozovatele (zdroj: ČT24)

Správu registru vozidel převzalo ministerstvo dopravy od ministerstva vnitra loni 9. července. Po zhruba hodině provozu nový systém selhal a od té doby se potýká s problémy. Software pro nový registr stál 37 milionů korun, dalších 32,4 milionu korun má ministerstvo dopravy zaplatit za provoz registru.

Strana LIDEM oficiálně kvůli přetrvávajícím potížím s registrem vyzvala k odchodu svého ministra Pavla Dobeše, který ve funkci skončil začátkem prosince. Současné vedení resortu kritizuje své předchůdce za to, že novou soutěž na dodavatele prakticky nepřipravili.