Dětí unesených do zahraničí přibývá, dostat je zpět je složité

Praha - Úřad pro mezinárodně právní ochranu dětí řeší ročně zhruba 70 případů únosů dítěte ze strany jednoho z rodičů. Dvě třetiny z nich se týkají únosů do zahraničí. Dostat tyto děti zpět do Česka je často velmi komplikované. Takový je i případ Anny Hromádkové, osmileté dcery českého občana, kterou před pěti lety odvezla její matka do Ruska. Zdeněk Hromádka ji podle rozhodnutí českého soudu měl v roce 2011 dostat do opatrovnictví. Téměř dva roky ale o ní nemá žádnou zprávu, případ se teď řeší až na vládní úrovni.

Svou osmiletou dceru Aničku viděl Zdeněk Hromádka naposledy před téměř dvěma lety. Hledat dívku do Ruska jezdí několikrát ročně, zatím neúspěšně. Vše začalo v roce 2008. Manželé Hromádkovi se rozváděli, otec tehdy čtyřleté dívky opakovaně žádal Obvodní soud v Praze 4, aby zakázal matce vycestovat. Bál se, že unese dceru do Ruska, země svého původu. Matka dívku skutečně odvezla a nevrátila ji ani poté, co český soud loni v létě definitivně rozhodl, že má Anička vyrůstat u otce.

Rusko má přitom s Českem uzavřenou dohodu o vzájemném uznávání rozsudků. A na to bude při zítřejším jednání apelovat náměstek ministra zahraničí Jiří Schneider, podobně se snažil i ministr spravedlnosti - poprvé se tak případ rodiny Hromádkových řešil přímo mezi ministry. „Já jsem apeloval na to, aby ruské orgány, které mi připadají liknavé, přistupovaly efektivněji,“ řekl ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Zdeněk Hromádka, otec Aničky:

„Vztah, který jsme spolu budovali od narození, ještě neztratila. Já pevně doufám, že ho neztratí ani v dalších letech, i kdyby do ní v Rusku hustil kdokoliv cokoliv, věřím, že nezapomene na tatínka a samozřejmě s touto vírou konám a snažím se o to, aby se se mnou mohla stýkat.“

Až 70 % případů se daří řešit smírně, jindy musí zasáhnout soud

Případ Sáry Barao odkryl temný stín nařízené soudní exekuce dítěte a důsledek toho, když jeden z rodičů svého potomka unese. Dívka opustila Česko v lednu 2007 za dramatických okolností, exekutor ji vyrval matce z náručí a z rozhodnutí soudu Prahy 5 ji vydal otci, který s ní ihned odletěl do Portugalska. Záhy ale přiznal, že péči o holčičku nezvládá, matce se pak u portugalských soudů podařilo dceru získat do péče a dnes s ní žije v Čechách.

Spory o děti se nevyhýbají ani známým osobnostem. Třeba bývalé modelce Pavlíně Němcové, která s francouzským partnerem bojovala o syna: vidět ho mohla jen jednou za čtrnáct dní, ten je teď už plnoletý a žije s ní. Jak silná může být kombinace hvězdného herce a významné právničky poznala Češka Elena Eustachová z Hollywoodu. O syna ji během deseti minut soudního přelíčení připravil Naveen Andrews - hvězda seriálu Lost – Ztraceni. Najal si špičkovou právničku, která v minulosti zastupovala třeba Britney Spears nebo Angelinu Jolie.

Případů, kdy rodič cizinec unese české dítě do země svého původu, každoročně přibývá. Nejčastěji jsou české děti unášeny na Slovensko, do Anglie nebo USA. Při jejich navrácení zpět nejlépe spolupracují například právě Slováci či Němci. Ne vždy ale pomáhají úředníci ze zemí, kde se k tomu zavázali. „Itálie, Řecko, Španělsko - to jsou státy, které spolupracují velmi špatně,“ potvrzuje Zdeněk Kapitán, ředitel Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí. Nejproblematičtější je spolupráce se státy mimo EU.

Únosy dětí do zahraničí tématem Událostí (zdroj: ČT24)