Anticenu za matení veřejností si odnesla ČT za pořad o UFO

Praha - Český klub skeptiků Sisyfos dnes uděloval tradiční „satirické“ ceny za matení české veřejnosti - takzvané Bludné balvany. Anticenu letos dostala Česká televize za dokumenty o UFO a tajemných vlastnostech vody či Jan Frank za léčbu podle horoskopů. Vyhlášení cen 15. ročníku se odehrálo v podvečer na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

Česká televize klub upoutala třeba tím, že v dokumentu, který uvedla, zkoumal léčitel vliv hudby na růst sněhových vloček. Zaujal také další dokument „Pološero/Setkání s UFO“ založený na svědectvích Čechů, kteří údajně přišli do kontaktu s mimozemšťany, nebo britský snímek „Plný signál - nebezpečí mobilních telefonů a elektromagnetického záření“.„Rozhodně to nebyly pořady vzdělávací, spíše matoucí, nepatřící do vysílání veřejnoprávní televize,“ míní klub.

S pomocí horoskopu odhalí nemoc a stanoví léčbu

V kategorii jednotlivců obsadil první příčku Jan Frank. Cenu si vysloužil svou „radixovou medicínou“, podle níž prý s pomocí astrologie dokáže odhalit i rakovinu. V obou kategoriích ještě klub udělil stříbrné a bronzové balvany. Anticenu dostaly firmy Z-technology a Zapper Centrum ČR za přístroj údajně léčící téměř všechny nemoci za pomoci blíže neurčených frekvencí.

Český klub skeptiků uděluje Bludné balvany proto, aby zvýraznil přínos jednotlivců i různých spolků k matení české veřejnosti a rozvoji „blátivého způsobu myšlení“. „To přirovnání vymyslel pan doktor Jiří Grygar (pozn. astronom, zakladatel spolku Sisyfos). Když jdete v blátě v poli, najednou tam uvíznete. V tom myšlení to někdy také tak bývá, že myšlení je potom rozostřené a nejasné. Pak přešlapujete na místě a nevíte, kam nakonec dospějete,“ uvedl matematik a současný předseda spolku Čeněk Zlatník.

Spolek tak každoročně upozorňuje na oblasti, které se snaží „vědeckou“ formou obhajovat nevědecké aktivity a jevy, či vědecké názory zkreslují. Každoročně tak Komitét v čele s Grygarem poukazuje například na okultní, esoterické a paranormální názory, biotroniku i nekonvenční medicínu a další alternativní obory. „Naší snahou je vysvětlit podstatu, výhody i reálná rizika těchto nových oborů a vyvracet názory mylné nebo záměrně deformované,“ uvádí web spolku Sisyfos. 

Každým rokem se uděluje 6 cen – zlatý, stříbrný a bronzový balvan v kategoriích jednotlivci a družiny – tedy firmy či skupiny. Organizátoři upozorňují, že na udělení Bludného balvanu není právní nárok, není proti němu ale ani odvolání anebo slitování. V případě, že oceněný jednotlivec získá posléze Nobelovu cenu, je povinen cenu vrátit výboru Sisyfa, jenž musí jmenovaného vymazat z rejstříku laureátů a tvrdit, že nikdy vyznamenán nebyl.

Zástupci sdružení uvádějí, že jejich hlavním cílem je obhajoba současných vědeckých poznatků. Přiznávají však, že kritické myšlení a věda nemohou obsáhnout veškeré jevy kolem nás. „Samozřejmě že ne. S vědou a kritickým myšlením všude nevystačíme, ale na druhé straně jsou to přístupy, bez nichž se neobejdeme,“ dodává Zlatník. 

V loňském roce si ocenění vysloužila například propagátorka léčivého hledění do Slunce, které prý lepší zrak a odblokuje mozek. Porotu zaujal také vysokoškolský pedagog, zabývající se dlouhodobě diagnostikou psychiky žáků na základě jejich písma, politicky nekorektní server či společnost provozující přístroj k analyzování stavu lidského těla během několika minut.  

Rozhovor s Čeňkem Zlatníkem (zdroj: ČT24)