Šéfa Tatry Adamse zřejmě čeká soud kvůli korupci

Brno - Policie dnes navrhla postavit před soud šéfa české pobočky kopřivnické automobilky Tatra Ronalda Adamse, jehož viní z korupce. Státní zástupce Jan Petrásek, který se kauzou zabývá, má na přezkoumání obžaloby dva týdny. Podle svých slov ji pravděpodobně podá v nejbližších dnech ke Krajskému soudu v Brně. V kauze úplatků kolem nákupu vozidel Tatra tak nejspíš stanou před soudem tři lidi. Žalobci k němu už dříve poslali bývalého ministra obrany Martina Bartáka a zbrojaře Michal Smrže.

Manažer čelí podezření, že nabídl dvacetimilionový úplatek při jednání o dodávce terénních vozidel české armádě. Z korupce jej obvinil někdejší ministr obrany Martin Barták, který je rovněž v případu obžalován. O úplatku údajně hovořili na brněnském veletrhu IDET v roce 2009.

Policie podrobnosti ke stíhání zatím nesdělila. Adams obvinění od počátku popírá. Původně odmítal případ komentovat s ohledem na vyšetřování. Lidovým novinám ale později popsal zákulisní vyjednávání mezi Tatrou a zástupci státu. Připustil, že slova o úplatku zazněla, prý ale „jen testoval situaci“.

V únoru 2008 vedl Adams několik jednání s vlivným obchodníkem a lobbistou Michalem Smržem, který mu údajně tlumočil žádost o úplatek z vysokých míst, který by zajistil bezproblémové dokončení dodávky 588 terénních vozidel české armádě za 2,7 miliardy korun. Obvinění údajně stojí právě na svědectví Smrže a Bartáka.