sKarty nebudou ani průkazkou, poslanci chtějí pozastavit jejich vydávání

Praha - Kontroverzní sKarty by podle sněmovny neměly sloužit jako identifikační průkaz. Komora žádá, aby bylo zatím pozastaveno jejich vydávání. Systém karty sociálních systémů již dlouhodobě čelí tvrdé kritice. Doporučující usnesení prosadila dnes opozice navzdory nesouhlasu ministryně Ludmily Müllerové (TOP 09). Také horní komora se zabývala změnami ve vyplácení dávek. Podle očekávání podpořila v prvním kole projednávání návrhu ČSSD, která chce zákonem zabránit zpožďování ve výplatě sociálních dávek.

Poslanecká sněmovna žádá, aby úřady přestaly vydávat sKarty do doby, než dojde k legislativním úpravám projektu. Usnesení v dolní komoře prosadila opozice. Sněmovna tak odmítla návrh ministerstva, aby sKarta sloužila povinně jako identifikační průkaz pro lidi pobírající sociální dávky a pro zdravotně postižené. Její platební funkce měla být pouze dobrovolná.

sKarty jsou zbytečné, kritizuje projekt opozice

Opoziční poslanci zpochybňovali hlavně smysl sKarty. Podle Romana Sklenáka (ČSSD) nikomu nic nepřináší, zřejmě prý už ani spořitelně. „Karty nikdo nechce, všichni je kritizují. Nikdo pro ně plakat nebude,“ uvedl. „Jsme přesvědčeni o tom, že sKarty, pokud nebudou spojeny s účty a budou sloužit jen jako jakýsi průkaz, jsou nesmyslné v situaci, kdy se každý občan prokazuje občanským průkazem. Byly by to další zbytečně vyhozené peníze na nesmyslný projekt,“ domnívá se místopředseda ČSSD a Senátu Zdeňek Škromach.

S tím souhlasí i Lenka Kohoutová (ČSSD). Podle ní ministerstvo musí vysvětlit, proč má karta sloužit jako identifikátor, který má vydávat Česká spořitelna, když jiná data, než jsou v občanském průkazu, úřady nepotřebují.

Poslanci naopak neodsouhlasili výzvu, aby vláda odstoupila od rozvoje projektu a sKarty zrušila. Neprošlo ani usnesení, v němž by sněmovna uvedla, že projekt pokládá za nesmyslný. „Pevně věříme, že když to sněmovna odhlasovala, že se to promítne do legislativy, kterou MPSV připravuje,“ uvedla předkladatelka přijatých usnesení Kateřina Klasnová (VV).

Lenka Kohoutová (ODS):

„Ministerstvo neumí odpovědět nejen na identifikační funkci sKarty, ale ani na to, jakým způsobem budou díky sKartě například kontrolovány zneužívané dávky (…) Karty neplní to, co slibovaly.“

Vyplácení dávek má na stole i Senát

Také Senát se dnes zabýval systémem vyplaty dávek a v prvním kole podpořil projednávání návrhu ČSSD, který má zabránit jejímu zpožďování. „Myslím, že změna zákona ujednotí výklad toho, kdy je skutečně dávka vyplacena tak, aby nedocházelo k těm nesmyslným odkladům, které dneska nastávají,“ podotkl Škromach.

Novela, kterou před dalším schvalováním projedná senátní sociální výbor, do všech zákonů o dávkách nově zakotvuje princip, že dávka se považuje za vyplacenou až dnem, kdy ji obdrží příjemce dávky nebo jiná oprávněná osoba. Nyní se dávka považuje za vyplacenou už dnem odeslání požadavku na vyplacení z účtu úřadů práce. V praxi pak k příjemcům dorazí mnohdy až koncem měsíce, tedy po termínu placení nájemného.

Senátoři tak chtějí předejít opakování situace z února letošního roku, kdy desítkám tisíc lidí přišly dávky s několikadenním zpožděním. Podle ministryně práce a sociálních věcí Ludmily Müllerové to zavinily technické problémy. Úřadům práce proto nařídila, aby jasně stanovily termíny výplaty peněz.

Senát s vládou odmítly snahu EK zakázat cigarety s příchutěmi

Senátoři odmítli také zákaz cigaret s příchutěmi. Zpřísnění pravidel pro jejich prodej a výraznější informace o dopadech kouření prosazuje Evropská komise. Vláda ani horní komora ale s návrhem Bruselu nesouhlasí. Podle českých politiků si požadavkem vymezuje příliš rozsáhlé pravomoci. Přísnější pravidla by navíc podle senátorů mohla zvýšit nelegální obchod s tabákem.

Nově upravené krabičky cigaret
Zdroj: ČT24/ČTK/PR